Noutati :

Unul dintre cele mai frumoase palate din Timisoara se intoarce la stralucirea de odinioara si va imbraca straie de sarbatoare

19 iunie, 2019 - 11:55 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Universitatea Politehnica din Timisoara va implini 100 de ani de existenta in 2020. In asteptarea acestui moment aniversar, dar si a celui in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, Palatul Lloyd, una dintre cele mai frumoase bijuterii arhitecturale ale orasului, care adaposteste Rectoratul UPT, va imbraca straie de sarbatoare.

Conducerea Universitatii va renova fatada cladirii care troneaza la intrarea in Piata Victoriei dinspre Opera din Timisoara si chiar a facut deja demersurile necesare. Asadar, nu va trece mult timp pana cand vom vedea cum vor fi montate schele pe impunatorul palat.

„Ca urmare a finalizarii procedurilor de licitatie si de desemnare a firmei castigatoare, fatada Rectoratului Universitatii Politehnica Timisoara (Palatul Lloyd), una dintre cladirile monument istoric reprezentative ale Timisoarei, intra in renovare. Dupa obtinerea tuturor avizelor necesare pentru organizarea de santier, firma castigatoare a licitatiei, SC Gigant Construct SRL din Timisoara va incepe montarea schelelor pe toata fatada (atat pe latura din Piata Victoriei, cat si pe Bulevardul Republicii). In cadrul aceluiasi contract, vor fi refacute si fatadele interioare (din curtea interioara)”, transmit reprezentantii UPT.

Lucrarea este una de amploare si va include consolidarea placilor de beton ale balcoanelor interioare si exterioare cu tesatura de fibra de carbon si refacerea stratului de acoperire; inlocuirea partiala si consolidarea elementelor metalice ale balcoanelor; refacere tencuieli exterioare degradate sau cazute; consolidarea prinderilor elementelor decorative de pe fatade; reparatii la instalatiile de apa-canal si intregul sistem de scurgere a apelor; refacere tamplarie exterioara.

De asemenea, rectorul UPT a mai subliniat ca in cazul in care lucrarile nu vor fi finalizate pana la momentul aniversarii a 100 de ani de existenta a Politehnicii Timisoara, santierul va fi bine ‘camuflat’.

Suprafata totala ce va fi renovata este de aproximativ 4.000 mp, valoarea totala a lucrarii este fiind de 4.477.560 lei plus TVA, iar termenul de executie este de 36 de luni.

***

Palatul Lloyd a mai avut parte de o renovare in urma cu cativa ani ani, iar din 2013 este iluminat arhitectural.

Palatul Lloyd a fost construit intre anii 1910 – 1912, dupa planurile arhitectului Leopold Baumhorn, prin subscriptia baneasca a mediului de afaceri local. Este o cladire monumentala cu trei etaje, amplasata pe corso-ul Timisoarei. A fost construita in stil ecclectic cu influente seccesion. Aici a functionat la primul nivel Bursa Agricola, societatea Lloyd, iar la etajele superioare erau locuinte. La parterul cladirii se afla Café Lloyd, inainte de razboi Café Wien, locul de intalnire al elitei timisorene.

Astazi adaposteste rectoratul Universitatii Politehnica Timisoara. Din luxul de odinioara se mai pastreaza portiuni de lambriuri, oglinzi, ramasite din vitralii si cateva candelabreInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...