Universul imediat dupa Big Bang: lichid si foarte fierbinte

Dupa ce in urma cu cateva zile cercetatorii de la Geneva au reusit au capteze in premiera primul atom de antimaterie, acum vin cu o alta descoperire uimitoare. Acestia sustin ca imediat dupa nasterea sa (Big Bang), Universul a fost lichid si incins, exact ca o “supa fierbinte”.

Tempertura acestuia se ridica la peste 10 trilioane (1000 de miliarde) de grade Celsius, iar acest lucru a creat un mediu perfect pentru dezvoltarea atomilor si pariculelor care, mai tarziu, s-au transformat in stele si galaxii, asa cum le stim noi astazi.

Descoperirea i-a uimit si pe cercetoatori, care, de-a lungul timpului, au format o serie de ipoteze in ceea ce priveste prima parte de viata a Universului.

“Rezultatele acestea ne fac sa intelegem mult mai bine evolutia timpurie a Universului, care, inevitabil, are implicatii in ceea ce noi cunoastem azi. Va fi nevoie sa realizam mult mai multe experimente si mai sunt multe studii de facut ca sa intelegem cum s-a petrecut totul, insa aceasta descoperire este absolut uimitoare”, a declarat David Evans, doctor in fizica cuantica de la Universitatea din Birmingham.

Acestea sunt primele rezultate care sunt facute publice de cei peste 1000 de oameni de stiinta care lucreaza in cadrul experimentului de la Geneva.

Asa cum sperau, atomul de antimaterie i-a ajutat sa inteleaga ce s-a intamplat in momentul si imediat dupa Big Bang. In explozia primordiala s-a creat atat materie, cat si antimaterie, in cantitati egale. Ce nu se stie deocamdata este de ce a ramas doar materia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.