Universitatile timisorene isi improspateaza sangele: au dat drumul la angajari. Cele mai multe locuri scoase la concurs sunt pentru asistenti si sefi de lucrari

Mii de posturi au fost deblocate in universitati in toata tara pentru a acoperi deficitul de norme didactice din institutiile de invatamant superior. Cele patru universitati timisorene se folosesc de acest prilej pentru a schimba sangele in institutie cu unul proaspat, tanar, plin de energie.

In fiecare din cele patru, cele mai multe locuri scoase la concurs sunt adresate asistentilor universitari si sefilor de lucrari. Ici-colo, cate un post de conferentiar sau profesor universitar. In total, peste o suta de persoane vor fi angajate in universitatile din capitala Banatului in aceasta vara.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” scoate la concurs 30 de posturi de asistenti si sefi de lucrari. „Nu avem niciun post de conferentiar sau profesor pentru ca, in primul rand, conditiile ce trebuie indeplinite pentru a participa la concursul de ocupare a postului nu pot fi indeplinite. Este vorba despre conditiile de abilitare”, explica Marius Raica, rectorul UMFT. Gradul de ocupare al locurilor din universitate este de aproximativ 63%.

„La Medicina Dentara situatia este catastrofala, gradul de ocupare este foarte mic – de aproximativ 38%. in intreaga universitate avem un deficit de 130-140 de persoane si vom acoperi numai o parte din acesta”, explica rectorul timisorean.

Situatia, la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, este diametral opusa. Vor fi angajari, dar si posturi vacante reduse. Astfel, USAMVB scoate la concurs aproximativ 20 de posturi pentru asistenti si sefi de lucrari.

„Politica universitatii este de a mentine posturi vacante. Facem acest lucru din doua motive: cifra de scolarizare care nu este foarte mare si venitul suplimentar al universitatii. Gradul nostru de acoperire a normelor este de 65-70%. Scoatem posturi la concurs, dar suntem intr-o perioada de tranzitie, cu aceasta criza economica plus rezultatele care se anunta la Bacalaureat la fel ca si anul trecut. Din aceste motive este mai prudent sa ne gandim la viitor, astfel ca vom reduce unele posturi vacante prin organizarea de cursuri comune, acolo unde se poate. Cele 20 de norme scoase la concurs sunt suficiente pentru universitatea noastra”, ne-a spus Paul Pirsan, rectorul agronomiei banatene.

La Universitatea Politehnica Timisoara vor fi scoase la concurs intre 30 si 40 de norme de asistent si sefi de lucrari. Pentru profesor si conferentiar nu sunt scoase la concurs posturi din cauza conditiilor de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele candidate. „Trendul este unul pozitiv, dupa trei ani in care au fost sistate angajarile. Oricine poate sa participe la concurs si sa ocupe un post in invatamantul universitar. Trebuie doar sa indeplineasca unele conditii”, explica Viorel Serban, rectorul UPT. Gradul de ocupare a normelor didactice de la Universitatea Politehnica este de peste 70%.

Universitatea de Vest din Timisoara are un grad de ocupare a posturilor didactice de aproximativ 60%. Este si institutia care a scos la concurs cele mai multe norme: 55. „Posturile se adreseaza asistentilor, in principal. Este drept ca salariul de incadrare este destul de mic, dar in educatie motivatia nu o reprezinta banii, ci trebuie sa ai si o inclinatie spre asa ceva. Avem aproximativ 600 de posturi vacante la universitate pe care le vom ocupa treptat”, explica Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Noul personal didactic va intra in paine incepand cu 1 octombrie, odata cu inceperea anului universitar 2012/2013.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta e efectul politicii trecutului guvern, puse in practica de un individ care nu a lucrat o ora in invatamant, ca si cadru didactic, nici in Romania, nici in Franta, Japonia sau aiurea! Criteriile introduse cu adresa, au creat o blocare a posturilor similara celei din perioada 1982-1989, scaderea cheltuielilor fiind singurul obiectiv (realizata prin desfiintarea de scoli, spitale, etc.). Sa pui conditia ca un asistent sa fie deja doctor in stiinte, medicina, farmacie, drept, etc. ???!!!