Noutati :

Universitatile sunt evaluate de experti ai ’European University Association’. Rapoartele primite de la specialistii internationali ajuta institutiile sa dezvolte viziunea de viitor

27 noiembrie, 2012 - 10:48 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. Un proiect amplu, de evaluare a universitatilor din Romania, are scopul de a corela activitatile manageriale ale acestora cu cele din Europa. Proiectul, finantat din fonduri europene, este derulat de Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI) si vizeaza 90 de universitati din Romania.

Universitatile timisorene au fost sau vor fi evaluate de specialisti EUA – European University Association – care urmaresc felul in care functioneaza institutiile de invatamant superior la nivelul managementului.

Procesul de Institutional Evaluation Programme (IEP) derulat de EUA are rolul sa actioneze ca un sprijin pentru dezvoltarea viitoare a universitatii si sa promoveze dimensiunea dinamica a acesteia de a se schimba si adapta la cerintele sociale.

Recent, Universitatea de Vest din Timisoara a fost evaluata, intr-o prima vizita, de specialistii internationali.

„In februarie 2013 va avea loc urmatoarea vizita. Ei urmaresc felul in care se desfasoara actul de management. Daca vreti, este un fel de audit la nivelul calitatii managementului”, explica rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Vizita din 14-16 noiembrie a avut drept scop validarea raportului de auto-evaluare care a fost redactat de o echipa mixta, formata din cadrele didactice din UVT si reprezentanti ai studentilor. Membrii echipei de evaluare s-au familiarizat cu operatiunile institutionale ale UVT cu privire la managementul si relatia cu studentii, resursele umane si resursele financiare ale universitatii, structurile si procesele de luare a deciziilor strategice din universitate, atat la nivelul managementului universitatii, cat si la nivelul facultatilor si departamentelor (planificare, predare si cercetare, fluxuri financiare si politica de resurse umane)

La Universitatea Politehnica Timisoara evaluarea s-a incheiat inca de la finalul lunii octombrie. Expertii internationali au verificat Politehnica de doua ori si urmeaza sa trimita raposrtul final. „In ianuarie-februarie 2013 vom primi raportul oficial. Au fost niste evaluari calitative care au rolul de a ne ajuta sa ne imbunatatim toate aspectele legate de universitate”, explica rectorul Viorel Serban.

Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” Timisoara este urmatoarea pe lista specialistilor EUA. Astfel, in perioada 27-29 noiembrie va fi verificata activitatea institutiei.
„Evaluatorii vor urmari transparenta deciziilor luate la nivelul universitatii, comunicarea care exista intre fiecare palier, precum si aspectele de management al universitatii. In urma acestor evaluari vom vedea mai bine ce stim si vom putea sa ne dezvoltam mai eficient ca institutie pentru ca, asa cum stim cu totii, concuram doar cu noi”, sustine rectorul UMFT, Marius Raica.

Nici Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului nu este ferita de evaluare. Agronomia timisoreana bva trece prin aceleasi etape de evaluare internationala. Fiecare universitate este evaluata de catre o echipa formata din 3-5 experti straini.

„Este esential de mentionat ca evaluarea internationala realizata de EUA prin IEP nu are scopul de a ierarhiza, clasifica sau reclasifica universitatile. Rolul este acela de a oferi o opinie-expert independenta, externa, internationala asupra modului in care obiectivele strategice sunt corelate cu resursele si activitatile universitatii si sunt reflectate prin actul managerial. Este o evaluare pornind de la strategia universitatii”, explica Adrian Curaj, director general UEFISCDI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...