Universitatea Politehnica Timisoara se implica in prevenirea somajului in randul tinerilor

Universitatea Politehnica Timisoara adopta o atitudine proactiva fata de problema somajului in randul tinerilor, prin valorificarea componentei practice in activitatea academica. Astfel, UPT ofera studentilor posibilitatea de a face stagii de practica la zeci de potentiali angajatori din regiune si nu numai.

In decursul anului universitar 2013-2014, studenti de la Universitatea Politehnica Timisoara si 129 de studenti de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita au beneficiat de stagii de practica la companii cu profil ocupational similar cu cel educational al studentilor. Aceste stagii s-au derulat prin proiectul PRACTICOR ® EURO-REGIO („Parteneriat regional si euro-regional pentru tranzitia spre piata muncii prin consiliere pentru cariera si stagii de practica la angajator –PRACTICOR ® EURO-REGIO”, contract nr. POSDRU/161/2.1/G/132889, cod SMIS: 51563, finantat de FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operational Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara 2: Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, domeniul major de interventie 2.1: „Tranzitia de la scoala la viata activa”), care isi propune sa ia masuri pentru a contribui la reducerea somajului in randul tinerilor si a-i face mai putin vulnerabili fata de instabilitatea pietei muncii, in parte, si a sectorului economic in ansamblul sau. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, incepand cu 30 aprilie 2014.

Grupul tinta al proiectului este format din 240 de studenti selectati pentru stagii de practica si 360 de studenti care beneficiaza de consiliere pentru cariera, dintre care 160 de la Universitatea Politehnica Timisoara si 200 de la Universitatea “Eftimie Murgu” din Resita.
Dupa finalizarea stagiilor de practica, studentii sunt incurajati si sprijiniti sa redacteze articole stiintifice pe tema abordata in timpul stagiilor de practica, articol ce se publica intr-un buletin stiintific al studentilor. Cele mai bune articole sunt premiate in cadrul unui concurs menit sa incurajeze cercetarea si formarea deprinderilor de cercetare stiintifica la tineri.

Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timisoara in parteneriat cu Universitatea “Eftimie Murgu” din Resita, Universitatea din Szeged si Institutul de Studii si Proiectari Energetice – ISPE Bucuresti.

Obiectivul general al proiectului consta in  cresterea gradului de insertie pe piata muncii a studentilor si dezvoltarea aptitudinilor de munca prin participarea la programul de orientare si consiliere profesionala si  efectuarea stagiului de practica. Prin aceste programe, studentii obtin competente legate de creativitate, drept de proprietate intelectuala, TIC, protectia mediului, nivel actual al informatiei, calitatii de munca in echipa, de redactare, de exprimare tehnica si redactare in limba romana si engleza, de  optiune pentru o alegere optima functie de capacitate, etc.

Informatii suplimentare pot fi obtinute de pe site-ul proiectului http://practicor.ro/euro-regio/

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.