TIMISOARA. O problemă clasică a învățământului tehnic a fost rezolvată la Universitatea Politehnica Timișoara. Studenții nu vor mai fi nevoiți să facă experimente în laborator înainte de a învăța teoria de la curs. Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a recepționat un set de analizoare de spectru și accesorii, oferite cu titlu gratuit de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) – Direcția Regională Timiș. Echipamentele vor moderniza dotarea laboratorului A205, specializat în radiocomunicații și televiziune.
Donația continuă o colaborare de lungă durată între cele două instituții, menită să sprijine pregătirea practică a viitorilor ingineri. Noile echipamente vor permite studenților să lucreze simultan la aceleași tipuri de experimente, eliminând necesitatea organizării pe subgrupe și decalajele dintre parcurgerea materiei teoretice și aplicarea ei în laborator.
„Suntem recunoscători ANCOM pentru acest gest, care marchează un nou capitol în parteneriatul nostru solid. Acest transfer, la fel ca cele precedente – care au inclus chiar și o autospecială pentru măsurători – are un impact direct asupra calității procesului didactic. Donația rezolvă o problemă logistică importantă: până acum, din lipsa aparaturii, unii studenți erau nevoiți să facă experimentele practice înainte de a aprofunda teoria la curs. Acum, vom putea regândi și adapta lucrările de laborator pe parcursul verii, pentru a beneficia la maximum de noile dotări încă de la începutul anului universitar”, a declarat prof.dr.ing. Florin Alexa, cel care a recepționat echipamentele și care a remarcat și starea excelentă a echipamentelor: „Deși aparatura nu este nouă, condițiile de conservare sunt impecabile. ANCOM demonstrează un nivel înalt de profesionalism în mentenanța echipamentelor, iar la predare ni s-au făcut probe complete, fiecare analizor fiind însoțit de acumulatori funcționali și cu garanția funcționării în parametri.”
În încheiere, acesta a subliniat și legătura specială dintre cele două organizații: „Majoritatea specialiștilor de la ANCOM Timiș sunt absolvenții noștri. Mă bucură să îi văd activând la un asemenea nivel profesional și îi felicit. Mulțumesc sincer instituției, care, în aceste vremuri complexe, reușește să păstreze o legătură puternică cu mediul academic și să îl sprijine activ.”
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.
Pareri
Aparatura este ca nouă pentru ca s-a lucrat la greu cu ea, ca doar nu își închipuie cineva ca la stat se stă și nu se face nimic,