Noutati :

Universitatea Politehnica Timisoara, prima care semneaza protocolul cu primaria pentru ca studentii sa poata circula gratis cu tramvaiul sau autobuzul la Timisoara. Sunt asteptate si celelalte universitati

30 octombrie, 2013 - 02:01 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Chiar daca se termina fondurile de la Ministerul Educatiei pentru gratuitatile pe transportul in comun, studentii nu vor avea de suferit. Din 1 noiembrie, mii de tineri care urmeaza cursurile Universitatii Politehnica nu vor mai avea nicio emotie in privinta plimbarilor cu tramvaiul, autobuzul sau troleibuzul prin Timisoara.

Rectorul UPT Viorel Serban a iscalit miercuri un protocol cu primaria Timisoara.

In baza acestui protocol, studentii UPT vor beneficia de gratuitate si dupa ce universitatea isi epuizeaza fondurile alocate de minister cu destinatia de subventie pentru transportul in comun.  Am considerat ca trebuie sa venim in intampinarea studentilor si sa le asiguram aceasta facilitate suportata din bugetul local componenta de subventie care la un moment dat nu mai vine de la minister. Noi am fi dispusi sa semnam astfel de protocoale cu toate universitatile, dar Politehnica este prima care si-a exprimat dorinta de punere in aplicare a Hotararii de Consiliu Local din urma cu o luna„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Practic, studentii merg la chioscurile RATT cu carnetele de student si isi iau un card pentru a circula gratuit. Ei nu trebuie sa scoata bani din buzunar si mai apoi sa ii deconteze.

50% din bani sunt de la minister, restul se acoperea din fondurile primariei, insa intr-o formula care pana la urma s-a dovedit a fi nu prea productiva pentru ca, trebuie sa recunoastem, multi studenti au conditii nu prea bune. Noua politica stabilita de primarie a simplificat putin lucrurile si Universitatea Politehnica, de la 2.000 de solicitanti a ajuns la 3.800 de solicitanti pentru aceste legitimatii, in conditiile in care UPT are, la zi, aproape 11.000 de studenti. Cei de la zi sunt implicati zi de zi, au nevoie de transport. In zona Complexului avem aproape spre 5.800 de studenti cazati. Majoritatea acelor carduri sunt folosite de cei care locuiesc in Timisoara.  Practic, sumele de la minister ne ajungeau pana in septembrie, apoi trebuiau acoperite de noi. Asa, platile sunt acoperite suta la suta din fondurile Primariei Timisoara„, a precizat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, Viorel Serban.

Procedura era foarte clara: daca se terminau fondurile de la minister, UPT ar fi trebuit sa treaca la decontari.

„Practic, noi incheiam fondurile si ar fi trebuit ca pe luna octombrie sa trecem intr-un alt regim de acordare, pentru ca banii putini care ii aveam sa ii distribuim altfel. Ei avansau suma si decontau ulterior, era o procedura greoaie, aveam de ales intre venituri proprii sau sa cerem fonduri suplimentare de la minister. Au fost putini studenti pana acum, pentru ca ei plateau si apoi decontau, trebuia sa-si blocheze banii in acele carduri”, a explicat Serban.

In urma protocolului semnat, din 1 noiembrie, orice student al Universitatii Politehnicii se poate plimba gratuit cu RATT fara sa scoata vreun ban din buzunar.

Orice oras mare din Europa are transport gratuit pentru studenti. Studentii pana in 26 de ani si doctoranzii pana in 30 de ani vor beneficia de aceasta facilitate. Din 1 noiembrie orice student va putea sa isi ridice cardul de la chioscurile RATT„, a adaugat si Norbert Kazamer, reprezentantul studentilor din Politehnica timisoreana.

Primarul a declarat ca ii asteapta si pe rectorii celorlalte universitati sa iscaleasca protocolul.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Studentii oricum nu-si cumparau bilet, deci nicio pierdere ptr bugetul primariei. Regrete maxime vor avea doar controlorii !

  2. Gratuitatea este de 100% la ghiseu sau 50% la ghiseu + chitanta la secretariat pentru decontarea restului de 50% ?
    Nu vad niciunde precizat omnipassul sau cardul euro26.. nu vor mai fi necesare pentru a beneficia de gratuitate RATT ?