Noutati :

Universitatea Politehnica Timisoara confirma statutul de leader regional

19 decembrie, 2013 - 03:33 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
0

Universitatea Politehnica Timisoara se situeaza pe locul patru in topul universitatilor din Romania conform clasamentului international realizat de SCImago si SCOPUS, dupa Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si Universitatea din Bucuresti.

Clasamentul a fost intocmit pe baza analizei documentelor stiintifice cuprinse in SCOPUS si plaseaza Politehnica pe locul 983 in lume (luand in considerare numai universitatile).

Pozitionarea fruntasa la nivel regional confirma inca o data statutul de universitate de cercetare avansata si educatie, Universitatea Politehnica fiind singura institutie de invatamant superior din Vestul Romaniei incadrata in prima categorie valorica a universitatilor.

„Performanta realizata vine in continuarea unui trend ascendent manifestat inca din anul 2009. De exemplu, acum 4 ani UPT se afla pe locul 163 in Europa de Est, in 2011 pe 97, iar anul acesta a ajuns pe locul 50” a declarat rectorul Universitatii Politehnica Timisoara, prof.dr.ing. Viorel-Aurel Serban.

„Locul patru obtinut la nivel de tara reprezinta o sursa de mandrie pentru ca aceasta pozitie a fost atinsa cu un numar considerabil mai mic de cadre didactice decat al universitatilor care se situaza pe primele trei locuri in clasament”, a mai adaugat rectorul UPT.

Criteriile utilizate pentru intocmirea clasificarii au avut in vedere cantitatea si calitatea productiei stiintifice publicate: numar total de documente publicate in reviste de specialitate indexate in SCOPUS, proportia de publicatii realizate in colaborare cu institutii din strainatate, numarul de citari, indicele de specializare, rata de excelenta, calitatea publicatiilor, leadership-ul stiintific etc.

In 2013, Universitatea Politehnica Timisoara a inregistrat progrese si pe coordonatele internationalizarii activitatii de cercetare, avand numai in Programul Cadru al Comunitatii Europene pentru Cercetare 11 proiecte in derulare. Totodata, UPT a incheiat 22 de noi acorduri cadru cu universitati partenere si a inregistrat o crestere substantiala a numarului de studenti outgoing (cu 43% Erasmus, 30% non-Erasmus), respectiv de profesori incoming (cu 27%).

SCOPUS este o baza de date bibliografica si biometrica in format online, cuprinzand reviste stiintifice. Ofera acces la rezumatele articolelor stiintifice din peste 18000 de reviste stiintifice internationale publicate la peste 5000 de edituri internationale. Utilizeaza ca instrument de evaluare indicele Hirsh care permite evaluarea autorilor si institutiilor academice in baza raportului dintre articolele publicate si numarul de citari primite.

SCImago reprezinta un clasament al universitatilor realizat pe baza informatiilor extrase din SCOPUS. Criteriile de evaluare a universitatilor permit includerea in analiza a peste 1500 de institutii de invatamant superior din 83 de tari, spre deosebire de alte topuri care incheie clasamentul dupa primele 200-500 de universitati.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...