Universitatea Politehnica Timisoara, cea mai transparenta universitate publica din Romania

Timisoara:  Universitatea Politehnica Timisoara ocupa locul 1 in „Topul transparentei universitatilor  publice”, realizat de Societatea Academica din Romania, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania si Federatia Studentilor din Elvetia (VSS – UNES – USU). Raportul indica gradul de transparenta a celor 55 de universitati din Romania, analizate in cadrul programului de cooperare elvetiano-roman „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studentilor si schimb de bune practici”.
rectorat
Pentru realizarea acestui studiu, partenerii proiectului au analizat site-urile tuturor celor 55 de universitati de stat din Romania tinand cont de 14 criterii de transparenta:
– datele de contact generale in cadrul Universitatii
– anunturile pentru licitatii si achizitii publice
– anunturile pentru angajari si scoaterea la concurs a posturilor vacante
– anunturile despre programe de mobilitati pentru studenti
– declaratiile de avere si de interese
– rapoartele de activitate anuale
– detaliile despre Comisia de etica si functionarea acesteia
– organigrama si contactele angajatilor universitatii
– existenta Codului drepturilor si obligatiilor studentului (Statutul Studentului)
– lista cu taxele percepute de universitate
– Carta universitara publica
– hotararile structurilor de conducere (Senat universitar, Consiliu de Administratie)
– procesele verbale ale sedintelor structurilor de conducere
– rezultatele evaluarilor cadrelor didactice de catre studenti

Conform acestui studiu, cele mai transparente universitati din Romania sunt Universitatea Politehnica Timisoara si Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, ambele pe primul loc urmate de Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timisoara si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava.

Raportul „Topul transparentei universitatilor publice” a fost realizat in cadrul celei de-a treia editii a Coalitiei pentru Universitati Curate – cel mai important demers de monitorizare a integritatii si a bunei guvernari in universitati, fiind de altfel un concept dezvoltat si implementat pentru prima data in Romania si devenit sursa de inspiratie pentru experti si organizatii din toata lumea.

„Iata ca alaturi de performantele academice deosebite ale studentilor si cadrelor didactice, conturarea si implementarea unor programe de studii relevante pentru viitorii specialisti, universitatea se bucura si de o recunoastere a eficientei administrative, respectiv a transparentei de care institutia da dovada. Aceasta nominalizare ne bucura, dar in acelasi timp ne obliga sa mentinem standardul ridicat si sa crestem in mod constant prestigiul Universitatii Politehnica Timisoara atat in plan academic, profesional cat si din punct de vedere administrativ, in mod eficient si transparent” – a declarat  Prof.Univ.Dr.Ing. Viorel-Aurel SERBAN, rectorul UPT.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...