Noutati :

Universitatea Politehnica Timisoara a inaugurat nodul CloudPUTing de inalta performanta, o investitie de 4 milioane de lei in digitalizare si inovare

20 aprilie, 2022 - 09:24 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara a lansat nodul CloudPUTing, o platforma de calcul de inalta performanta care ii va ajuta pe profesori in cercetare si pe studenti sa isi implementeze proiectele. Platforma poate fi accesata de oriunde si se pot crea aplicatii in domenii diverse.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a creste capacitatea de cercetare si inovare a UPT prin crearea unui nod Cloud de inalta performanta, eterogen, eficient, energetic, de tip privat, bazat pe tehnologii deschise, conectat intr-o retea nationala de noduri Cloud, cu aplicabilitate in colectarea, stocarea, analiza, distribuirea si protectia masivelor de date eterogene, produse in cadrul initiativelor de cercetare si inovare derulate in regiunea de vest a României.

Bugetul proiectului este de 4.051.241 LEI, din care 3.832.506 LEI sunt fonduri nerambursabile. Proiectul a fost finantat prin programul POC/398/1- Dezvoltarea unor retele de centre CD, coordonate la nivel national si racordate la retele europene si internationale de profil si asigurarea accesului cercetatorilor la publicatii stiintifice si baze de date europene si internationale.

Pe langa crearea acestei platforme virtuale, in spatiul din incinta Cladirii SPM, de pe Bulevardul Mihai Viteazul, Nr. 1 au fost instalate si echipamente de cea mai inalta tehnologie. Serverele prin care se vor stoca informatiile au o capacitate de 600 de Terra, 500 de procesoare si 12 placi grafice prin care se fac calcule de inalta performanta.

In cadrul evenimentului de inaugurare, echipa proiectului, precum si principalii colaboratori au impartasit din experienta acumulata de-a lungul depunerii si implementarii unui astfel de proiect.

Odata cu dezvoltate aplicatiei, aceasta va ajuta si la dezvoltarea Timisoarei, insa in prim plan sunt studentii si profesorii UPT care vor duce cercetarea la un alt nivel folosind tehnologiile Cloud”, spune Conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, Rectorul UPT si Managerul proiectului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Au amenajat o sală de 50m2 cu 2 racuri .. 100-200k $ max. Și au dat 1mil $ pe ele. Marea realzare e in buzunarul cuiva.