Universitatea de Vest din Timisoara formeaza consilieri de etica pentru scolile din judet. Ce conditii trebuie sa respecte candidatii?

TIMISOARA. Numarul mare de scandaluri iscate in scolile din Romania din ultimii ani au determinat aparitia unei noi premiere in mediul universitar timisorean. Reprezentantii Universitatii de Vest vin in ajutorul celor care vor sa se specializeze si creeaza un program postuniversitar specific. Scolile isi pot forma consilieri de etica la Universitatea de Vest din Timisoara

Totul, in contextul in care ministrul Educatiei, Adrian Curaj, vorbea despre nevoia elaborarii unui cod de etica.

Abordarea programului este interdisciplinara si raspunde nevoilor legislative, dar mai ales realitatii complexe din mediul preuniversitar romanesc. Initiativa se pliaza pe strategia UVT de a se implica in problemele reale ale comunitatii, in vederea consolidarii unei culturi a integritatii si a eticii in scoala.

Consilierii de etica formati vor fi capabili sa utilizeze cunostintele de specialitate pentru identificarea si interpretarea unor situatii, probleme etice in context scolar, sa argumenteze alegerea unor strategii de proiectare a interventiilor la nivelul institutiei scolare si sa aplice in contexte specifice metode tehnice si proceduri de monitorizare, diagnoza si interventie.

„Necesitatea unui asemenea program este confirmata si de cele mai recente situatii neplacute din scoli, cand mai multe cadre didactice au dat dovada de lipsa de etica. Din pacate, astfel de situatii au loc in scoli de mai mult timp si este nevoie de o schimbare. Solutia identificata de noi este tocmai acest curs postuniversitar, prin care ne dorim instruirea personalului din unitatile de invatamant. Lucram de mai mult timp la el, astfel ca in urmatoarele zile va putea primi si ultimele aprobari necesare”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Grupul tinta il reprezinta persoanele cu studii superioare care doresc sa se formeze in vederea indeplinirii atributiilor de consilieri de etica din scoli. Intr-o prima etapa, cursul se adreseaza profesorilor si directorilor din invatamantul preuniversitar, fara a exclude inscrierea persoanelor interesate care lucreaza in alte domenii. In perspectiva, cursul postuniversitar poate fi adaptat si pentru formarea consilierilor si avertizorilor de integritate din alte institutii publice.

Programul va functiona cu o grupa formata din cel putin 16 persoane, absolventi ai nivelului licenta. Admiterea se face pe baza de cerere si dosar de inscriere, iar durata standard a studiilor va fi de un semestru. Cursul postuniversitar a fost aprobat de Consiliul Facultatii de Sociologie si Psihologie si trimis spre aprobare Senatului UVT.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.