Unicat in Romania! Bijuteria perfect pastrata ca acum un secol, in Banat. FOTO!

CARANSEBES. A fost construita in urma cu mai bine de un secol si de atunci nu a fost niciodata restaurata. Picturile de pe pereti, mozaicul din podea si zidurile arata ca si cand a fost ridicata recent. Vorbim despre  sinagoga din Caransebes, considerata unul dintre cele mai frumoase lacase de cult din Romania.

Sinagoga din Caransebes este singurul templu coral in stil neogotic din Romania. Lacasul de cult nu a fost niciodata renovat in interior. Sala de rugaciuni, ce numara peste 300 de locuri, se pastreaza intacta, iar timpul scurs nu a stirbit din frumusetea picturilor si maiestria cu care a fost sculptat lemnul. Sinagoga a fost construita in urma cu 120 de ani.

Secretul este acela ca niciodata nu a fost incalzita. Acesta e motivul pentru care s-a conservat si s-a pastrat atat de bine. Zidurile sunt groase si a ajutat si asta„, explica Ery Pervulescu, reprezentant al cultului mozaic din Caransebes.

sinagoga-caransebes (4)

Comunitatea evreilor din Caransebes numara acum doar 30 de membri. Intre cele 2 razboaie mondiale, insa, erau 400, iar sarbatorile se tineau cu mare fast.

Venea toata familia, copiii, tinerii, batranii si totul prindea viata aicia. Era tare frumos. Simteai ca e sarbatoare„, isi aduce aminte Adelhaide Miulescu, membra a comunitatii din Caransebes. Acum la templu se mai tin doar marile sarbatori.

Turistii sunt impresionati de frumusetea monumentului istoric.

S-a patrat impecabil, in conditii foarte bune. Nu sunt specialist in constructii, dar e cu adevarat impresionant. E o sinagoga foarte mare raportat la numarul de membri ai comunitatii„, spune un turist care s-a oprit la templu in drum spre Bucuresti.

Sinagoga din Caransebes a fost inclusa pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

Sursa foto: hailabord.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete


loading...

    Pareri

  1. io spune:

    De sinagoga din Timisoara cea din fabric ce spuneti?