Noutati :

Ungurii din Transilvania vor ca maghiara sa fie limba oficiala a Romaniei in Constitutie

21 aprilie, 2013 - 09:29 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Presedintele PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), Toro T. Tibor, a declarat, sambata, ca formatiunea pe care o conduce va milita pentru ca limba maghiara sa fie trecuta in Constitutie ca limba oficiala.

Toro T. Tibor a declarat, la finalul Adunarii Generale a Delegatilor PPMT, ca este „absolut firesc” ca limba maghiara sa fie limba oficiala in regiunile in care maghiarii traiesc intr-un numar insemnat.

„Un punct important al institutiei autonomiei tine de drepturile lingvistice si dintre acestea mi se pare absolut firesc ca limba maghiara in acele regiuni in care maghiarii traiesc intr-un numar insemnat, sa fie limba oficiala. Acest drept trebuie trecut si in Constitutie iar noi vom milita pentru acest lucru”, a spus Toro.

Adunarea Generala a Delegatilor PPMT a adoptat, sambata, si o lista de propuneri ale formatiunii privind modificarea Constitutiei, printre care se numara si „alegerea presedintelui Romaniei de catre Parlament”, scopul fiind „consolidarea republicii parlamentare ca forma de guvernamant”.

„Si atributiile presedintelui Romaniei trebuie modificate. Art. 87 cu privire la participarea la sedintele Guvernului trebuie eliminat, art. 89 privind dizolvarea Parlamentului trebuie modificat, iar art. 90 legat de referendumul national trebuie modificat sau eliminat. Tragerea la raspundere a presedintelui, art. 95 si 96, trebuie limitata la o procedura care este in mod exclusiv de natura juridica. in ceea ce priveste suspendarea si demiterea din functie a presedintelui, competenta de a judeca aceasta cauza ii va reveni unui corp de judecatori numit dintre membrii Curtii Constitutionale si inaltei Curti de Casatie si Justitie”, se mai arata in documentul citat.

Toro T. Tibor a fost reales, sambata, la Adunarea Generala a Delegatilor PPMT in functia de presedinte al PPMT, cu 374 de voturi „pentru” si 10 „impotriva”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cat li se mai permite astora sa-si ia nasul la purtare?

  2. Paradoxul este ca un evreu face pe marele ungur, uitand cum au fost trimisi de unguri la crematorii.

  3. Nici in alte tari unde sunt comunitati mari de romani nu s-a declarat oficiala limba romana…