Ungaria a rascumparat tezaurul din argint roman Sevso. Al Romaniei zace la rusi. FOTO si VIDEO!

15 milioane de dolari. Atat a platit Ungaria sa-si recapete ceea ce-i apartinea de fapt: tezaurul din argint, una dintre cele mai impresionante si valoroase colectii din argint din intreaga lume.

Primul ministru Viktor Orban a anuntat zilele trecute ca Ungaria si-a recapatat 7 piese din Tezaurul Sevso, o colectie nepretuita din vremea romanilor.

„Argintul familiei Ungariei vine acasa”, a spus Orban. Piesele vor fi expuse in Parlamentul vecinilor nostri, iar vizitatorii le vor putea admira fara sa plateasca vreo taxa de intrare.

Se considera ca Comoara Sevso a fost descoperita langa localitatea Polgárdi, langa Lacul Balaton, in preajma anului 1970, de catre Jozsef Sumegh. In 1980, tezaurul Ungariei a ajuns pe piata artelor din Londra. Lordul Northampton a cumparat toate cele 14 piese din colectie. La scurt timp dupa ce comoara a ajuns in mainile aristocratului londonez, Jozsef Sumegh a fost gasit mort in casa lui din Ungaria, in conditii misterioase: spanzurat, dar cu picioarele pe pamant. In camera in care fusese descoperit s-a gasit si o groapa in care ar fi intrat perfect comoara.

In 1990, lordul a incercat sa vanda argintaria, numai ca s-a trezit cu procese intentate de 3 guverne, inclusiv Ungaria. Anul trecut, in 2013, comoara din argint era estimata la circa 100 de milioane de lire, peste 120 de milioane de dolari pe piata libera.

Tezaurul Romaniei, inca la Moscova

Tezaurul Romaniei, alcatuit din impresionante colectii de arta, bijuterii, arhive si valori apartinand unor banci si persoane particulare, se afla inca in Rusia, trimis acolo in timpul Primului razboi mondial. Niciodata nu a fost returnat tarii noastre in intregime.

Tezaurul care a luat drumul Moscovei includea 3 categorii principale de valori:

1. acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, carti rare, odoarele manastiresti din Moldova si Muntenia, arhive, depozite, colectii ale multor institutii publice si particulare.
2. efecte publice si alte valori (cum ar fi actiuni, obligatiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.).
3. o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care apartineau persoanelor private, companiilor si bancilor particulare din Romania si 2,4 tone de lingouri de aur, care apartinea Bancii Nationale a Romaniei); valoarea acestui stoc metalic, niciodata restituit, este de aproximativ 13 miliarde de lei, adica 3,2 miliarde de euro (estimare din aprilie 2011).

Din toate acestea, care au plecat in 1916 la Moscova cu trenul, doar o mica parte din piese s-au intors acasa, in 3 transe. Subiectul ramane inca sensibil in relatiile diplomatice dintre Romania si Rusia.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.