Noutati :

Unde vor putea fi admirate obiectele vechi de peste 400 de ani descoperite in Piata Libertatii din Timisoara?

2 martie, 2015 - 10:12 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Sapaturile din centrul orasului au scos la lumina zeci si chiar sute de obiecte care au fost atent cercetate si conservate de catre specialisti. Daca cei de la Muzeul Banatului au organizat deja o expozitie care s-a dovedit a fi un succes, cu obiectele descoperite in Piata Sfantul Gheorghe si Piata Unirii, iata ca o noua expozitie va fi deschisa timisorenilor curiosi.

 

Pentru ca in Piata Libertatii sapaturile arheologice au fost facute de o echipa de cercetatori de la Universitatea de Vest, aceasta institutie va pregati, in cel mai scurt timp posibil, o expozitie cu toate obiectele descoperite in aceasta piata din centrul orasului.

Daca principala descoperire din Piata Libertatii o reprezinta baile turcesti de pe vremea otomanilor care au o suprafata de aproximativ o mie de metri patrati si care pot fi vazute de oricine trece prin apropierea lor, la orice ora, in expozitia de la Universitatea de Vest din Timisoara isi vor face loc doar obiectele scoase la lumina de catre arheologi.

CITESTE SI: Birocratia infunda istoria la Timisoara. Ce se intampla cu baile turcesti din Piata Libertatii?

Printre acestea se regasesc 14 fragmente de pipe turcesti intre care una dintre ele are inscrisuri arabe.

Sunt pipe din ceramica. E interesant ca s-au concentrat toate in aceeasi zona, probabil au fost aruncate cu buna intentie intr-o groapa la un moment dat. Le-am gasit in afara bailor, dar foarte aproape de acestea. Sunt vreo 14 fragmente de pipe, unele din lut. Una dintre ele are o inscriptie araba, va trebui sa consultam un specialist sa vedem despre ce este vorba“, a declarat seful echipei de arheologi, Dorel Micle, in urma cu un an, atunci cand s-a facut descoperirea.

Pe langa cele 14 fragmente de pipe au mai fost descoperite doua ghiulele intregi si o bucata dintr-o ghiulea mai mare, dar si fragmente de vase ceramice.

Alaturi de aceste obiecte gasite de arheologi au mai fost scoase la lumina si altele, insa ramane sa fie ”descoperite” de vizitatorii expozitiei.

Cel mai probabil, expozitia va fi deschisa la inceputul lunii martie.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...