Noutati :

Unde isi vor petrece romanii vacanta in 2011?

22 mai, 2011 - 03:40 PM
Autor: Anonim      
Categorie: TURISM
0

Romania va fi destinatia preferata pentru 1,8% din totalul cetatenilor Uniunii Europene care vor pleca in vacanta in 2011. Procentul situeaza Romania pe locul al zecelea in topul destinatiilor preferate pentru acest an de catre cetatenii UE.

In comparatie, Turcia este preferata doar de 1,6% dintre cetatenii comunitari, iar Bulgaria si Croatia de cate 1,2% dintre cetatenii celor 27 de state membre UE.

Inaintea Romaniei se claseaza Portugalia (2%), SUA (2,1%), Polonia (2,6%), Grecia (3,5%), Marea Britanie (3,9), Germania (5,2%), Franta (8,2%), Spania (8,6%) si Italia (11,5%).

Cifrele nu au fost inventate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau de catre o alta autoritate din Romania, ci sunt extrase din ultimul eurobarometru pentru turism al Comisiei Europene.

Oricat de incredibil ar parea, procentul de 1,8% aferent tarii noastre se explica prin aceea ca in el sunt inclusi si cei care vor face turism domestic, adica romanii care vor pleca in concediu intr-o localitate sau statiune din tara.

Daca excludem turismul domestic, Romania nu intra nici macar in primele 20 de destinatii preferate de cetatenii UE care isi vor petrece vacanta peste hotare.

In topul preferintelor cetatenilor comunitari care isi vor face vacanta in alta tara decat cea de origine se afla Spania (6,6%), Italia (5,8%), Franta (4,4%), SUA (3,5%) si Grecia (3,1%).

In Turcia isi vor petrece vacanta 2,6% dintre cei care nu vor face anul acesta turism domestic, iar in Croatia 2%. Bulgaria figureaza pe pozitia a 19-a, cu un procent de 0,6%.

Unde isi vor petrece romanii vacanta in 2011?

Potrivit aceluiasi eurobarometru, mai bine de o treime dintre romani (34%) nu vor pleca anul acesta nici macar o singura zi in vacanta. In UE doar letonii (38%), polonezii (44%) si ungurii (47%) stau mai prost decat noi la acest capitol.

Din totalul respondentilor din Romania, 33% sustin ca isi vor petrece vacanta in tara, 19% intr-o alta tara membra UE, 13% in afara UE, iar 34% nu vor pleca nicaieri.

In regiune, 32% dintre cehi si 36% dintre unguri, procente sub media comunitara de 38%, isi vor petrece vacanta in propria tara, in timp ce 55% dintre bulgari prefera turismul domestic.

Dintre romanii care sustin ca isi vor petrece undeva vacanta in 2011, 51% sustin ca o vor face in tara, 29% in una din celelalte 26 de tari member UE si doar 20% vor merge intr-o tara extracomunitara.

Principalele destinatii de vacanta pentru romanii care vor parasi tara sunt Italia (8%) si Grecia (6%).

Ce destinatii prefera romanii?

Cea mai mare parte a turistilor romani (54,8%) prefera destinatiile consacrate, in timp ce 14,7% opteaza pentru asa zisele destinatii emergente. La nivel european, destinatiile traditionale sunt preferate de 57,7% dintre cetatenii UE, iar cele non-traditionale de catre 27,6%.

Un numar insemnat de romani (23,8%) nu au practic nicio preferinta pentru destinatie, pentru ei fiind mai important sa plece in vacanta, spre deosebire de media europeana care se cifreaza doar la 13%.

Principalele motive pentru care romanii prefera destinatiile emergente sunt costul scazut al vacantei (30,8%), puterea mai mare de cumparare in tarile de destinatie (23,8%) si, nu in ultimul rand, cultura locala, traditiile si stilul de viata al localinicilor (11,5%).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...