Unda verde pentru constructia unui megatunel submarin ce va lega doua tari din Uniunea Europeana

Un megatunel va fi construit pe sub Marea Baltica pentru a conecta mai rapid Germania de estul Danemarcei si tarile de nord.

Proiectul, aflat pana acum doar pe hartie, dar dorit puternic de guvernele german si danez, a primit unda vedre din partea Comisiei Europene care a aprobat finantarea publica a investitiei, apreciind ca o astfel de decizie nu incalca regulile Uniunii Europene privind ajutorul de stat, informeaza DPA.

Tunel-Fehmarn-Germania-Danemarca2

Germania si Danemarca discuta de ani de zile despre realizarea unei legaturi feroviare si rutiere prin Centura Fehmarn, o stramtoare din Marea Baltica intre insula daneza Lolland si insula germana Fehmarn.

Tunelul lung de aproximativ 19 km va avea doua linii de cale ferata si o autostrada cu patru benzi, potrivit Comisiei Europene. Tunelul ar urma sa fie deschis pentru trafic in 2024, potrivit DPA.

Folosind acest tunel, trenul Hamburg – Copenhaga ar urma sa faca aproximativ 2 ore fata de 5 ore in prezent.

Danemarca ar urma sa asigure majoritatea costurilor proiectului, care sunt estimate de CE la un total de 64,4 miliarde de coroane, respectiv 9,5 miliarde de dolari. La randul sau, UE asigura o parte din finantare pentru proiect.

Sursa: capital.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Geta Bioenergeta spune:

    Autorule, care se pare ca nu ai inca o identitate aprobata, sufixul „MEGA” in limba romana are o semnificatie foarte precisa, se foloseste la desemnarea unor unitati de masura de 1.000.000 de ori mai mari decat unitatea de baza. Cand spui „megatunel”, te gandesti la un tunel de un milion de ori mai mare decat unul obisnuit, ori tunelul acesta are doar 19 km. Inteleg ca acest”mega” a intrat in cotidianul lingvistic al tineretului care se vrea „cool” in limbaj, dar gandeste-te daca poti, ca poate aceasta fituica este citita si de un bade sau o nana de la sat, cu acces la net.