Una dintre cele mai mari si mai impresionante cladiri din Timisoara intra in santier si isi schimba si culoarea

TIMISOARA.  A fost, pe rand, scoala de menaj, resedinta a rezidentului regal pentru administrarea tinutului Timis, apoi sediu pentru Comitetul Judetean Timis al PCR si UTC, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole de Productie si Garzile Patriotice, iar in ultimii 28 de ani Palatul Administrativ al Judetului Timis care adaposteste Consiliul Judetean si Prefectura.

CITESTE SI: Politia de Frontiera Timis, verificata de conducerea Ministerului de Interne. Cine a ‘descins’ la Timisoara

In curand vor fi montate schele pe fatada maiestuoasei cladiri de pe bulevardul Revolutiei, care intra in reabilitare, la 78 de ani de cand a fost ridicata.

La fatada vechii cladiri a Palatului Administrativ, de-a lungul timpului, s-au facut doar interventii punctuale cand s-au luat masuri urgente de remediere a unor stricaciuni provocate de avarii izolate. Fatada n-a mai fost finisata din 1940, cand s-a construit.

CJ Timis, proprietarul cladirii a semnat un contract de executie a lucrarilor, in valoare de 7,9 milioane de lei plus TVA cu firma Constructim.

Termenul de finalizare a lucrarilor este de 24 de luni. Aceasta cladire nu a fost niciodata reabilitata, de la constructia ei. Cred ca este binevenita aceasta investitie, tinand cont ca e o cladire emblematica pentru Timisoara. Nu se va schimba foarte mult, arhitectura va ramane aceeasi, insa va avea o culoare mai deschisa, este vorba de un gri mai deschis. De asemenea, va fi iluminata arhitectural„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Calin Dobra, presedintele CJ Timis.

CITESTE SI: Cruzime fara margini langa Timisoara. Caine tarat legat de o masina si apoi priponit de un stalp. Imagini ce va pot afecta emotional 

Si holul principal al Palatului Administrativ din Timisoara va fi renovat, insa aceasta lucrare se va face pe un alt proiect, diferit de cel privind reabilitarea fatadei cladirii.

Palatul Administrativ, o constructie monumentala in stil modern

Sediul Consiliului Judetean Timis este situat in cladirea de pe bulevardul Revolutiei 1989 nr. 17 din municipiul Timisoara. Cladirea a fost resedinta rezidentului regal raspunzator de administrarea tinutului Timis (judetele Timis-Torontal, Arad, Caras-Severin si Hunedoara), creat in anul 1938, apoi sediul prefecturii Timis-Torontal.

Cladirea a fost destinata prin proiect si apoi executata pentru a functiona ca scoala de menaj, in perioada anilor ’30, fiind finantata de la bugetul de stat. Datorita crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenta asupra economiei Romaniei dar si asupra partii de vest a tarii, nu a putut fi terminata, a fost ridicata in rosu, acoperita si a stat nefinisata pana in anul 1938.

Odata cu infiintarea tinutului administrativ Timis si a numirii rezidentului regal in fruntea acestui tinut, se punea problema gasirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la solutia schimbarii destinatiei acestei cladiri, din scoala in palat administrativ. Fiind insa o cladire cu destinatie scoala, au fost necesare mai multe modificari in toata structura cladirii.

Reproiectarea cladirii, pentru a fi functionala ca sediu administrativ, s-a facut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timisoreana, arhitectul Victor Vlad, in colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

Lucrarile de reamenajare la cladire au inceput in anul 1938 si s-au incheiat la inceputul anilor ‘40. Asa cum ni se infatiseaza astazi, cladirea Palatului Administrativ este o constructie monumentala in stil modern.

cjt-lateral

In exterior dominante sunt insa elementele clasice, intr-o realizare cu materiale moderne. Cladirea impune prin proportii, volum si elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decoreaza fatada, la care fusul este finisat in terasit, restul fiind lucrat in piatra artificiala.

Din orice parte ai privi-o, ti se arata maiestuoasa, reprezentativa, in care specificul national este pus in evidenta fara ostentatie intr-o judicioasa compozitie de volume simple, agrementate cu elemente plastice de origine locala.

De-a lungul timpului, cladirea a suferit o serie de modificari interioare prin recompartimentarea spatiilor si redistribuirea functiunilor, mentinandu-se profilul administrativ. in perioada anilor 1968-1989, cladirea a fost folosita si de catre Comitetul Judetean Timis al PCR si UTC, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole de Productie si Garzile Patriotice.

In prezent cladirea este folosita ca sediu pentru Consiliul Judetean Timis si Institutia Prefectului Judetului Timis, fiind in proprietatea publica a judetului Timis si administrarea Consiliului Judetean Timis.

Pentru a face fata activitatilor administratiei publice judetene, cat si in perspectiva pentru Regiunea de Vest, s-a hotarat extinderea actualei cladiri pe latura nordica a constructiei existente, marginita de strazile Leonte Filipescu si Tulnicului si Piata Eftimie Murgu. Noua cladire are o arie desfasurata de 3167 mp., pe patru tronsoane de diferite niveluri, fiind inaugurata in anul 2010.

cjt-cladire-corp-nou

***

Daca ati fost martorii unui eveniment sau ai unei situatii neobisnuite care ar putea deveni subiect de stire, contactati-ne la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Ce naiba conteaza daca toata strada aia e acoperita de copaci de nu vezi nici o cladire?
    Cine a venit cu idea sa puna patru randuri de copaci pe bulevard nu si-a dat seama ca acopera toate cladirile in totalitate

  2. 7,9 milioane de lei plus TVA: Money, money, money (ma gandesc la musical)…. Cred ca urgentarea centurii era mult mai necesara!