Noutati :

Una dintre cele mai mari picturi murale din Romania impodobeste o sala de sport de langa Timisoara. Foto

29 octombrie, 2021 - 02:35 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
1

TIMIS. Arta si sportul de performanta se imbina perfect intr-o localitate de langa Timisoara.

CITESTE SI: Colterm: De joi seara a reinceput furnizarea agentului termic, insa cu intarziere. In cursul zilei de vineri toti timisorenii vor avea caldura si apa calda 

Andrei Dragan, un artist timisorean cunoscut sub pseudonimul LUX, a realizat o pictura murala de aproape 600 de metri patrati pe sala polivalenta de la Dumbravita.

Cum in Polivalenta din comuna de langa Timisoara se pregatesc si disputa meciuri oficiale multiplele campioane ale Romaniei, dar si viitorii sportivi de performanta ai localitatii, opera de arta nu putea avea o alta tematica decat tenisul de masa.

Pe unul dintre peretii Salii Polivalente sunt reprezentati doi jucatori in timpul unui meci, in timp ce mingea trece peste fileu.

Lucrarea este un joc compozitional si cromatic in jurul naturii explozive a sporturilor competitive. Momentul in care adrenalina si concentrarea din competitie transcend trivialitatea cotidiana devine centrul universului participantilor”, a explicat artistul Andrei Dragan (LUX).

Despre creatia lui Andrei Dragan a vorbit si Nicoleta Husar, antrenorul care a condus echipa de fete spre patru titluri nationale consecutive in Superliga de tenis de masa, dar si in Cupa ETTU.

Este o mare bucurie pentru noi ca tenisul de masa si rezultatele obtinute de acest sport au ajuns sursa de inspiratie si pentru artisti. Ideea de a realiza aceasta pictura aici e excelenta, pentru ca, si cu ajutorul ei, vom putea promova in continuare, in randul tinerilor, atat tenisul de masa, cat si sportul, in general”, a apreciat Nicoleta Husar, antrenoarea cu care s-au obtinut titlurile de campioana a Romaniei de catre echipa de tenis de masa a Dumbravitei.

Lucrarea de mari dimensiuni a fost realizata in cadrul proiectului (Car)Casa polivalenta, al carui scop este de a interveni intr-un loc reprezentativ pentru comunitate si de a da o fata noua unei viitoare zone de interes, din care face parte si noua Casa de cultura, dar si alte obiective care vor revitaliza spatiul public al comunei Dumbravita.

Ma bucur de reusita acestui proiect, este o pictura deosebita care impresioneaza prin dinamism. A fost o alegere foarte inspirata aceasta a Salii Polivalente, o cladire al carei design era monoton si care a primit astfel un suflu modern. Avem in plan sa organizam un concurs de proiecte pentru amenajarea intregii zone. Anul acesta, greu incercat de pandemie, ne-a dat viata peste cap, dar am reusit sa avem o agenda culturala extrem de diversificata, care sa acopere cat mai multe domenii artistice: muzica, teatru, film, sculptura, pictura. imi doresc ca latura culturala a Dumbravitei sa creasca de la an la an, sa devenim o localitate cunoscuta pentru evenimentele culturale si, de ce nu, sa fim parte din proiectul Timisoara – Capitala Culturala Europeana”, a declarat Horia Bugarin, primarul Comunei Dumbravita.

Odata cu finalizarea picturii, sportivii si artistii nationali si internationali care vor activa in aceasta zona impreuna cu publicul care va veni pentru competitiile sportive si evenimentele artistice, vor fi intampinati de o sala de sport de mari dimensiuni transformata intr-o lucrare de arta de exceptie. Pictura murala devine astfel, nu doar un obiect de referinta pentru comunitatea din Dumbravita, ci si o refacere a spiritului de comunicare cu spatiul public, prin activare urbana.

Mediul cultural international creste exponential cu nevoia societatii de a-si redobandi spatiul public ca bun comun si de a-l ocroti, ingriji si estetiza. ​​Dumbravita are avantajul amplasarii in imediata proximitate fata de Padurea Verde. Sala Polivalenta, destinatie sportiva, poate astfel deveni si spatiu public recreational, constituind o “poarta” spre natura. Astfel se creeaza conexiunea arta-om-sport-natura, premisa ideala pentru un trai bun”, a conchis Andreea Sasaran, curator, manager de proiect, co-fondator ACIA.

(Car)Casa Polivalenta este un proiect cultural realizat de Andrei Dragan (director artistic & coordonator productie), Andreea Sasaran (curator, manager de proiect & documentare multimedia), Ionut Suciu (comunicare), intr-un proiect produs de ACIA (Asociatia Culturala pentru Interventie Artistica), finantat de Primaria Dumbravita prin Consiliul Local Dumbravita si sustinut de WLM Group.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bravo! Arata foarte bine.
    Am speranta ca tinerii isi vor insusi spatiul in care traiesc si ii vor insufla viata si dinamismul noii generatii.
    Sunteti frumosi, idealisti, si vreti mai mult, mai bine. Nu lasati pe nimeni sa va opreasca!
    Candidati, guvernati orasul si tara in spiritul liber si visator care va guverneaza voua vietile. Va sustin!