Un vas vechi de aproape 1500 de ani, restaurat, exponatul lunii iulie la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Un vas din epoca bronzului, care a fost restaurat de specialistii Muzeului National al Banatului poate fi vazut in luna iulie intr-una din expozitiile institutiei.

CITESTE SI: Evolutie entuziasmanta si calificare. Timisoreanca Anca Todoni, in turul al II-lea la Wimbledon 

Acest vas ar fi fost folosit pentru mentinerea indelungata a temperaturii ridicate a lichidelor.

Acest vas adanc, rotunjit, din lut, prevazut cu un maner cu o singura bucla in forma de brat atasat de gura este executat manual, decorat cu benzi geometrice pictate cu modele punctate, in culori cu pigmenti de umbra arsa, dand un efect vizual de plasa. Are lungimea de 22,3 cm; inaltime 9,5 cm; diametru deschiderii vasului 16,3 cm in medie.
Vasul apartine epocii bronzului tarziu, circa 1500-1250 î. Hr, descoperit in zona Ciprului antic.„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Nu este prima interventie asupra vasului, insa precedentele au fost deficitare.

Vasul a trecut printr-un proces minuțios de restaurare-conservare, iar pentru reintregirea sa, s-au efectuat urmatoarele interventii: curatare umeda prin imersare, desfacerea lipiturilor anterioare si indepartarea stratului gros de aracet aplicat anterior, indepartarea completarilor cu ipsos de modelaj efectuate anterior, lipirea fragmentelor ceramice cu adeziv polivinilic, completarea lacunelor cu ipsos de modelaj, finisarea completarilor si curatarea zonelor unde s-a intervenit si integrare cromatica„, au transmis reprezentantii Muzeului National al Banatului.

Vasul din epoca bronzului poate fi vazut in expozitia „Patrimonium”, in mansarda B2 a Bastionului Theresia, de miercuri pana duminica, intre orele 10 si 18.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Probabil ați vrut să spuneți „[…] vechi de aproape 3500 de ani” în titlu.

    • Mai tzinea minte 1500 I.Hr, s’a gandit ca nu merge la cum a inceput titlul si atunci a lasat asa. Cine e asta, tot Balteanu ala? Da.