Un spital din Timisoara intra in greva! Directorul: Vom asigura doar urgentele! Ce se intampla?

UPDATE: Situatia de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara este pe cale sa se detensioneze.

Conducerea Spitalului a fost chemata la negocieri, joi, de catre reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, pentru rezolvarea problemei aparute isi pentru suspendarea protestului anuntat de cadrele medicale.

_________________

TIMISOARA. Oprim lucrul! Acesta este mesajul angajatilor unui intreg spital din Timisoara, cu datorii mari.  Unitatea medicala nu mai are contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si, in consecinta, nu mai primeste fondurile pentru perioada urmatoare. Conducerea spitalului refuza sa iscaleasca un act aditional, nemultumita fiind de banii prevazuti.

Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pnemuoftiziologie Victor Babes din Timisoara va asigura de maine doar urgentele, cazurile grave, tratamentele prin programele nationale si monitorizarea pacientilor internati, anunta insusi managerul unitatii medicale dr Elena Voichita Lazureanu.

spital-victor-babes

Avem o situatie particulara, suntem in imposibilitatea de a semna contractul cu CJAS pentru trimestrul 2, deoarece suma pe care ei ne-au oferit o e foarte mica, mult sub ce se realizeaza la nivelul spitalului. Fiind act aditional la contractul de anul trecut, s-a mers pe aceeasi valoare. Noi am sperat ca din 1 aprilie sa fie un contract nou, pentru a purea avea alte sume.  Daca CJAS nu ne finanteaza la nivelul cazurilor pe care noi le avem, nu putem sa ii tratam. Avem nevoie de fonduri pentru a putea indeplini acest act medical la nivelul spitalului nostru. E singurul de acest gen din Timis, Arad, Caras Severin, Hunedoara. Noi suntem singurul spital universitar de acest fel si toate cazurile de boli de pneumologie vin aici„, explica situatia managerul Voichita Lazureanu.

Suntem pusi in situatia ca, de maine, sa SISTAM actul medical si sa asiguram doar urgentele. Nu se poate ca azi, 27 aprilie, casa sa ne notifice ca noi de la 1 aprilie nu mai suntem in contract cu ei, ca asa au hotarat ei. Nu ne-au chemat la o sedinta cu ei, la o mediere. Casa spune ca atatia bani are alocati si atat ne dau. La acuti, de exemplu, contractul e de 4.380.000 de lei, iar necesarul nostru ar fi de 6.500.000 lei„, a mai precizat managerul spitalului.

In acest moment in spital sunt 157 de bolnavi internati.

Nu stim ce se intampla de maine cu ei. Cei care pot  fi externati vor fi externati, pe cei de la Terapie Intensiva nu putem sa ii trimitem altundeva pentru ca sunt cu boli transmisibile, in Blocul Operator avem pacienti care trebuie sa sufere interventii chirurgicale. Avem pacienti cu HIV, TBC, supuratii, pacienti care trebuie spitalizati si tinuti sub supraveghere. Nu mai putem obliga medicii sa faca retete, sa faca concediile medicale. Consideram ca actul medical nu mai poate fi facut in conditii normale si am decis sa nu mai preluam decat urgentele„, spune dr. Cristian Oancea, directorul medical de la Victor Babes.

In situatia data, reprezentantii celor 340 de angajati ai spitalului nu isi vor putea lua salariile in data de 15 mai si sunt decisi sa se incoloneze si sa mearga la CJAS sa ceara socoteala.

Din punct de vedere al muncii prestate, avem dreptul la remuneratie. Salariul este asigurat prin contracte individuale de munca. Nu putem sa avem pretentia de la personal sa faca munca voluntara. In 15 mai nu vom avea bani de salarii. Am informat membrii de sindicat, cunosc care este situatia, fiecare are probleme in familie, credite. Totul merge pana la bani„, explica Monica Pop, lider de sindicat.

Conducerea spitalului recunoaste ca are o datorie de peste 2 milioane de lei catre furnizori, acesti bani sustinand ca reprezinta diferenta dintre serviciile decontate si cele nedecontate de catre CJAS.

La randul ei, conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Timis spune ca bugetul spitalului era stabilit de mai multa vreme, iar managementul ar fi trebuit sa se asigure ca se si incadreaza in fonduri.

Noi nu avem cum sa le dam mai multi bani celor de la Spitalul Victor Babes pentru ca bugetul vine de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si este o chestiune de management intern felul in care isi gestioneaza banii. Nu am fost instiintati ca de maine sisteaza actul medical. Intr-adevar din luna aprilie si pana in luna iunie, spitalul ar fi trebuit sa primeasca fonduri de la CJAS in baza actului aditional care pana ieri nu a fost semnat de catre conducerea unitatii medicale. Acestea fiind date, conducerea trebuie sa-si asume lipsa banilor de salarii si sistarea activitatii. Singura rezolvare este sa iscaleasca actul aditional pentru ca noi sa le putem acorda banii de salarii, respectiv pentru tratamente si materiale medicale„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Lavinia Fedoras, director Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis.

O situatie similara la acest spital a avut loc si in luna decembrie a anului trecut cand conducerea a refuzat initial sa iscaleasca actul aditional la contractul cu CJAS, insa, in momentul in care banii s-au terminat, managerii au revenit asupra deciziei si au semnat documentul care le-a asigurat banii de functionare pana in prezent.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cat timp institutiile statului sut conduse de dinozauri uitati de timp si senilati , angajarile se fac pe baza de cunostiinte dar nu cele de competenta ci pentru ca sunt neamuri sau curva cuiva totul este unde este.