Noutati :

Un picior uman mumificat, mumia unui crocodil, un sicriu, scarabei, amulete si multe alte obiecte din Egiptul Antic pot fi vazute la Timisoara, intr-o expozitie

7 februarie, 2017 - 02:45 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Expozitie inedita organizata, la Timisoara, de Muzeul National al Banatului sub titlul „Tezaurul Muzeului National al Banatului. Colectia de antichitati egiptene”.

CITESTE SI: O noua masina de mutat copaci va ajunge la Timisoara. Va transplanta pomi de pana la 20 de metri inaltime. VIDEO! 

Expozitia prezinta intreaga colectie de antichitati egiptene a Muzeului National al Banatului ce consta din 52 de piese: amulete, scarabei, figurine – usabti, statuete, un sicriu, o masca mortuara, vase, opaite, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, cuprinse cronologic intre perioada Regatului Vechi si perioada romana (anii 2686 a.Chr. – 395 p.Chr.).

Totodata, expozitia dezvaluie date biografice interesante ale celor care au donat antichitatile egiptene muzeului timisorean intre 1879-1909, precum si date despre istoria framantata a acestei colectii de-a lungul sec. al XX-lea.

CITESTE SI: Ce salarii se dau in multinationale la Timisoara! Tu cat castigi? 

Desi colectia a mai fost expusa de-a lungul timpului, este pentru prima oara cand isi “dezvaluie” misterele in intregime, piesele si inscriptiile lor fiind identificate si incadrate cronologic de dr. Branislav Anđelković (cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad).

Primele antichitati egiptene au intrat in colectia muzeului timisorean in 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly (o masca mortuara reprezentand un cap de femeie si o statueta usabti), iar ultima piesa egipteana (un picior uman mumificat) a fost inregistrata in 1909, donata de un student timisorean, Láng Lehel.

CITESTE SI: Ultimul anunt al Primariei pentru strada de pamant dintre vile de la Timisoara!

In mod deosebit, se remarca donatiile din anii 1906 si 1908 – constand in 38 de antichitati – ale lui Max Herz Bey (1856-1919), arhitect cu origini in Banat, director al Muzeului Arab din Cairo, legat sentimental de orasul Timisoara. Alte piese egiptene provin din importante colectii de la sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colectia Muzeului National al Banatului sunt: un vas miniatural, de culoare rosie, datat in timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. – 2160 a.Chr.). si un ulcior gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). insa, cele mai valoroase piese ale colectiei sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi si hieroglife, datat in timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey in 1906. Se remarca, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat in Perioada Tarzie (664-332 a.Chr.), donat in 1892 de custodele muzeului timisorean de atunci, dr. Berkeszi István.

CITESTE SI: ‘Soseaua Mortii’ care duce la Timisoara! TOPUL drumurilor pe care au avut loc cele mai multe accidente grave, in Timis! 

In cadrul vernisajului expozitiei va avea loc si prezentarea catalogului bilingv: Branislav Anđelković, Nicoleta Demian, Colectia de antichitati egiptene a Muzeului Banatului din Timisoara. The Collection of Egyptian Antiquities in the Museum of Banat in Timisoara, adresata atat specialistilor, cat si publicului larg, interesat de Egiptul antic, cartea reprezinta o premiera in Romania, fiind primul catalog al unei astfel de colectii muzeale „exotice”.

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10.00-18.00, in perioada 10 februarie – 30 iunie 2017, in mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timisoara.

CITESTE SI: Tanar prabusit langa gardul unei scoli, alti doi disperati langa el! Scena de pe o strada din Timisoara care le-a atras atentia politistilor. Ce a urmat? 

Aceasta expozitie deschide o serie mai lunga de expozitii temporare ale Muzeului National al Banatului, in care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colectiile de istorie si arheologie, reprezentand tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai indelungat.

Foto: ArhivaInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...