Un nou vaccin anti COVID aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului. Cu ce este diferit de cele care se folosesc in prezent

Nuvaxovid, serul produs de compania americana Novavax, a fost autorizat si la nivelul Uniunii Europene. CITESTE SI: In alte doua scoli din Timisoara s-au aprins focare de COVID. Avem 31 de cazuri noi de infectare in Timis, intre care 12 sunt copii  Vaccinul utilizeaza o tehnologie diferita de cea folosita pentru vaccinurile deja autorizate la scara larga in lume. Este un asa-numit vaccin „subunitar”, pe baza de proteine care declanseaza un raspuns imunitar, fara virus. Poate fi pastrat la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa. Vaccinul conține mici particule facute in laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafata virusului SARS-CoV-2. Serul mai contine, de asemenea, un adjuvant - o substanta care ajuta la intarirea raspunsului imun, scrie digi24.ro. Cand o persoana primeste vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteina drept corpuri straine si va produce un raspuns natural impotriva lor - anticorpi si celule T. Daca, ulterior, persoana vaccinata intra in contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaste proteina S de pe virus si va fi deja pregatit sa o atace. Anticorpii si celulele imune protejeaza impotriva COVID cooperand pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia in celulele corpului si distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA. Acesta este al cincilea vaccin autorizat de Agentia Europeana a Medicamentului dupa Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson. Foto: reuters.com

Nuvaxovid, serul produs de compania americana Novavax, a fost autorizat si la nivelul Uniunii Europene.

CITESTE SI: In alte doua scoli din Timisoara s-au aprins focare de COVID. Avem 31 de cazuri noi de infectare in Timis, intre care 12 sunt copii 

Vaccinul utilizeaza o tehnologie diferita de cea folosita pentru vaccinurile deja autorizate la scara larga in lume. Este un asa-numit vaccin „subunitar”, pe baza de proteine care declanseaza un raspuns imunitar, fara virus.

Poate fi pastrat la o temperatura cuprinsa intre 2 si 8°C, ceea ce ar putea facilita distribuirea sa.

Vaccinul conține mici particule facute in laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafata virusului SARS-CoV-2. Serul mai contine, de asemenea, un adjuvant – o substanta care ajuta la intarirea raspunsului imun, scrie digi24.ro.

Cand o persoana primeste vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteina drept corpuri straine si va produce un raspuns natural impotriva lor – anticorpi si celule T. Daca, ulterior, persoana vaccinata intra in contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaste proteina S de pe virus si va fi deja pregatit sa o atace. Anticorpii si celulele imune protejeaza impotriva COVID cooperand pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia in celulele corpului si distrug celulele infectate, potrivit comunicatului EMA.

Acesta este al cincilea vaccin autorizat de Agentia Europeana a Medicamentului dupa Pfizer, Moderna, AstraZeneca si Johnson&Johnson.

Foto: reuters.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.