Un nou seminar de informare, organizat de CCIA Timis, in colaborare cu AJOFM

TIMISOARA. Programul anual al CCIA Timis de informare si instruire a agentilor economici timiseni privind noutati legislative in diferite domenii de activitate continua cu seminarul organizat in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis, sub egida Institutiei Prefectului Judetul Timis, avand ca tema: Aspecte legislative privind ocuparea fortei de munca.

„Noi consideram acest seminar foarte important si credem ca va aduce un plus valoare business-ului din Timis, datorita faptului ca fiecare firma mare duce lipsa fortei de munca. De aceea sunt aici specialistii.

Am participat acum cateva zile la un eveniment organizat de Clubul Economic German si Camera Romano-Germana, unde tot doamna director(nr. Roxana Kassai) era alaturi de o firma de recrutare si cu firme cu capital german, foarte multe si foarte mari, dar credeti-ma ca din punctul meu de vedere, daca as fi fost om de afaceri, m-as fi dus inspre ce a explicat doamna director, si nu in partea cealalta, la firma de recrutare. Pentru ca este mai normal sa recalifici un om sau sa vezi daca sunt posturi vacante, decat sa aduci de la nu stiu ce distanta, sa cazezi, si asa mai departe.

Noi am lucrat pentru acest lucru acum cativa ani, cand au fost someri in Hunedoara la Complexul Energetic Hunedoara, cand au fost disponibilizati 2000 de oameni. Si au plecat firmele de recrutari din Timis spre zonele respective, dar s-au lovit de un lucru foarte grav. Cand au dat de persoana care nu avea de lucru la bufetul din sat, li s-a spus ca pentru el e bine asa, de ce sa se mute si sa lucreze ca ii este suficient ajutorul de somaj. Aici noi am avea cateva propuneri. Sunt alte tari unde a treia oara cand iti ofera loc de munca si nu esti de acord sa te duci, iti retrage somajul. Stiu pentru ca sotul meu e neamt si acolo asa se intampla”, a spus Florica Chirita, presedintele CCIAT.

In cadrul discutiilor au fost abordate mai multe teme de interes pentru agentii economici. De la modul in care sunt comunicate locurile de munca vacante, la beneficiile pentru somerii care se incadreaza in munca la subventiile acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri, toate au fost dezbatute in cadrul seminarului.

Cred ca este foarte important sa se intalneasca angajatorii cu institutiile publice si sa gaseasca o solutie si trebuie sa ne aplecam catre tineri, pentru ca sunt un potential de forta de munca foarte bun. Trebuie sa ii calificam. Avem nevoie de sprijinul firmelor sa ne spuna pe ce specializari au nevoie. La fel, am vrut sa le povestim putin despre ucenicie, care este o masura alternativa a invatamantului dual, ucenicia la locul de munca. La nivel national, anul trecut au fost 18.000 de contracte de ucenicie inregistrate. Prin programul european de ocupare ANOFM are alocati 90 de milioane de euro doar pe masurile acestea din bani europene pentru a sustine masurile active privind subventionarea locului de munca.

Colegii mei pe care i-am adus astazi le vor raspunde angajatorilor cu mai multe detalii despre ucenicie, calificare la locul de munca. Este o masura care este remunerata cu 2250 de lei pe luna intre 6 si 36 de luni, deci chiar e o alternativa la forta de munca calificata. Mai avem masurile pentru angajarea tinerilor, pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani. In fiecare luna semnam conventii ordonantari de plata pentru angajatorii care au venit la noi si au depus cereri. ii indrumam si ii sutinem in continuare„, a spus Roxana Kassai, directorul AJOFM Timis.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.