Un nou proiect transfrontalier, lansat de CCIA Timis! Cine sunt beneficiarii?

TIMISOARA. Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis continua sa se preocupe de nevoile angajatorilor din judet. In acest sens, si in contextul crizei fortei de munca cu care se confrunta companiile timisene, CCIAT a lansat un nou proiect transfrontalier Romania-Serbia, cu titlul LaborNet „Retea pentru mobilitatea fortei de munca in zona transfrontaliera”.

Proiectul are ca principal scop gasirea de solutii viabile pentru criza fortei de munca, dar si facilitarea accesului cetatenilor sarbi pe piata fortei de munca din Romania.

„Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis s-a preocupat de acest subiect inca de anul trecut. La noi in judet stim ca este o criza foarte mare pe piata fortei de munca si de acest lucru ne-am ocupat inca de anul trecut, cand am scris acest proiect, pe care l-am si castigat. Suntem, pe de o parte Serbia si pe de alta parte, Romania. Cetatenii sarbi doresc sa vina sa lucreze la noi, la companiile din judetul Timis, iar noi inca nu suntem pregatiti legislativ cu acest lucru. De aceea, CCIAT face demersuri in continuare la Guvernul Romaniei, pentru ca acel acord de securitate sociala sa fie implementat. El a fost semnat in 28 octombrie 2016 de catre premierii celor doua tari si speram cat de curand sa fie si implementat. Proiectul nostru va decurge, indiferent daca acordul va fi sau nu implementat, pentru ca in cadrul proiectului noi vom pregati cetatenii sarbi pentru a cunoaste legislatia romaneasca. Vor fi 6 persoane in Romania care vor participa la cursuri si vor cunoaste legislatia. Vom infiinta si un infopoint la Camera de Comert, unde va exista cate o persoana din Serbia si Romania, care vor da relatii cetatenilor din cele doua tari care doresc sa lucreze in Romania”, a spus Florica Chirita, directorul General al CCIAT.

In timp ce Timisul se confrunta de vreme buna cu criza fortei de munca, multi oameni din Serbia, calificati in diverse domenii, se confrunta cu probleme serioase in gasirea unui loc de munca in tara lor. Iar randul somerilor din Serbia se ingroasa de la zi la zi. Tocmai de aceea, prin proiectul LaborNet, ambele regiuni de la granita beneficiaza de avantaje.

„Cel mai mult ne dorim sa promovam acest proiect, care are ca principal scop gasirea fortei de munca. Noi ne bazam pe promovarea si expunerea acestui proiect, ca toata lumea sa fie familiarizata cu el. Grupul nostru tinta sunt somerii si, inca din momentul in care a fost scris proiectul, toata lumea a fost bucuroasa ca se fac astfel de demersuri. In Romania este nevoie de forta de munca, si in zona Timisului mai ales. Aici este nevoie de oameni calificati, iar in Serbia nu ducem lipsa de ei. De asemenea, cu ajutorul acestui proiect, oamenii din Serbia vor putea si sa invete limba romana, iar investitorii romani sa intre in Serbia”, a spus Tibor Horvath, directorul general al Camerei Regionale Kikinda.

In cadrul proiectului, se va crea o retea de cooperare transfrontaliera in domeniul pietei muncii si se va face instruirea persoanelor din Serbia care cauta un loc de munca in zona de granita. De asemenea, vor fi deschise doua info poin-uri si vor fi organizate targuri de joburi pentru grupul tinta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...