Un nou proiect al Universitatii Politehnica Timisoara, la final. Sute de doctoranzi, mai bine pregatiti

TIMISOARA. In efortul continuu de formare si perfectionare a resursei umane inalt calificata pentru cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, prin programe doctorale si post-doctorale, Universitatea Politehnica din Timisoara a implementat in perioada 08.04.2014 – 07.12.2015 (20 luni), in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Transilvania Brasov si Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, proiectul ATRACTING din cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Proiectul, in valoare de peste 12 milioane lei (85% Fonduri Structurale Europene, 15% contributia Guvernului Romaniei), a fost focalizat pe cresterea atractivitatii si performantei programelor de formare doctorala si postdoctorala pentru cercetatori in stiinte ingineresti.

Beneficiarii proiectului sunt cei 130 studenti doctoranzi (65 UPT, 20 UPB, 20 UTBv, 25 UTCN) si 41 cercetatori post-doctorat (36 UPT si 6 UTBv) care au constituit grupul tinta in urma unui proces de selectie, respectiv prin competitie de proiecte de cercetare post-doctorala. Cercetatorii post-doctorat au beneficiat timp de 18 luni de bursa in valoare de 3700 lei/luna, 73 doctoranzi au primit cate 18 burse in valoare de 1800 lei/luna, iar 57 doctoranzi au beneficiat de cate 9 burse in acelasi cuantum (bursele doctorale au fost acordate pe perioada stagiului legal la doctorat). In plus, au fost sprijnite financiar 50 de mobilitati la conferinte de specialitate din strainatate (in UE), au fost achizitionate 50 laptop-uri pentru doctoranzi, si echipamente pentru investigatii experimentale in proiectele de cercetare doctorala. Dintre indicatorii de performanta asumati si realizati mentionam 36 teze de doctorat avizate de CNATDCU si alte 13 in curs de avizare, 5 teze fiind in curs de sustinere publica. Rezultatele stiintifice obtinute de tinerii cercetatori se regasesc intr-un numar de 212 articole in reviste incluse in baze de date internationale, respectiv 171 de lucari stiintifice comunicate la conferinte internationale de specialitate. Toate cele 41 rapoarte de cercetare pos-doctorala au fost validate de consiliile stiintifice ale universitatilor.

Dincolo de aceasta caseta tehnica, ce ofera o imagine cantitativa sintetica asupra grupului tinta, asupra resurselor implicate si rezultele obtinute, extrem de important este saltul calitativ in organizarea si derularea proiectelor doctorale si post-doctorale. Proiectul a promovat excelenta si performanta in regim competitiv, acordand pe baza unui riguros proces de evaluare 17 premii cu valori cuprinse intre 1368 lei si 4560 lei membrilor grupului tinta care au avut realizari deosebite, mult peste cele asumate prin contractul de bursa. Mai mult, la finele proiectului Universitatea Politehnica Timisoara a scos la concurs 4 posturi full-time de cercetator stiintific la Institulul de Cercetari pentru Energii Regenerabile ICER-UPT, pentru care pot candida cercetatorii post-doctorali.

Din punct de vedere al derularii programelor de formare doctorala, proiectul ATRACTING a introdus o inovatie prin organizarea si desfasurarea a 36 de ateliere tematice pentru doctoranzi. Fiecare atelier a reunit 7 – 14 doctoranzi pe durata a 32 de ore concentrate intr-o singura saptamana, familiarizandu-i cu cele mai moderne infrastructuri de cercetare disponibile la universitatile partenere, in vederea utilizarii in proiectele de cercetare doctorala. Insistenta constanta de imersare a doctoranzilor in grupuri si colective de cercetare, alaturi de conducatori de doctorat, cercetatori seniori si cercetatori post-doctorat a condus in multe situatii la o crestere remarcabila a calitatii rezultatelor stiintifice pentru perioada limitata a programului doctoral.
Consideram ca efortul depus de toti colegii din echipa de implementare a proiectului, sub coordonarea directorului de proiect Prof. Univ. Dr. Ing. Toma-Leonida Dragomir, alaturi de conducatorii de doctorat si mentorii cercetatorilor post-doctorat, se regaseste pe deplin atat in dezvoltarea carierelor tinerilor cercetatori din grupul tinta cat si in abordari noi, inovative si sustenabile pentru cresterea performantelor si atractivitatii programelor de studii universitare de doctorat si de cercetare post-doctorala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.