Un nou laborator modern la UPT, dotat cu sprijinul a doua companii din Timisoara

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara (UPT) inaugureaza un nou laborator modern, realizat in cadrul Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica, a carui dotare si amenajare a fost realizata cu sprijinul a doua companii din Timisoara.

Noul laborator de „Automate Programabile si Sisteme SCADA“ din cadrul Facultatii de Electrotehnica si Electroenergetica este deja functional si reprezinta cea mai recenta modernizare realizata in cadrul Universitatii.

Universitatea Politehnica Timisoara are o rata de insertie profesionala a absolventilor de invidiat, aproape de limita maxima. Pentru a atinge insa aceasta performanta, UPT a stabilit o relatie de buna colaborare cu mediul economic din Timisoara si din zona, inclusiv prin infiintarea unui Comitet Director, format din reprezentanti ai companiilor, care consiliaza conducerea universitatii privind adaptarea programelor de studiu la dinamica pietei muncii. Cooperarea cu agentii economici se concretizeaza prin stagii de practica pentru studenti, sprijin pentru realizarea lucrarilor de licenta si, nu in ultimul rand, amenajarea unor laboratoare care sa asigure si partea aplicativa a notiunilor teoretice invatate.

In aceasta linie se inscrie si colaborarea dintre UPT si una dintre companiile timisorene, o relatie de parteneriat stabilita in urma cu peste 10 ani. Buna cooperare se materializaeaza acum si prin inaugurarea unui laborator modern de „Automate Programabile si Sisteme SCADA”, in cadrul Departamentului de Inginerie Electrica de la Facultatea de Electrotehnica si Electroenergetica.

„Universitatea Politehnica Timisoara a depus mereu eforturi pentru asigurarea celor mai bune conditii pentru studentii sai, astfel incat acestia sa fie pregatiti pentru o cat mai buna integrare pe piata muncii, conform specializarii pe care si-au ales-o. Pe de alta parte, am incercat sa stabilim o relatie de colaborare cat mai buna si cu mediul economic din Timisoara si ne bucuram cand marile companii sustin eforturile noastre, fie prin amenajarea unor laboratoare, fie prin asigurarea stagiilor de practica ale studentilor sau sprijinul acordat pentru elaborarea lucrarilor de licenta. Dotarea laboratoarelor de specialitate cu echipamente si aparatura de ultima generatie, asigura si partea aplicativa a formarii studentilor. Relatia cu Siemens este una foarte buna, inca de la inceputuri, de peste 10 ani, iar inaugurarea Laboratorului Automate Programabile si Sisteme SCADA reprezinta o concretizare a acestei colaborari”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, prorector al Universitatii Politehnica Timisoara.

Dialogul constant si stabilirea unui parteneriat de durata cu mediul universitar reprezinta un punct important pentru companii.

„Consideram educatia un domeniu cheie pentru dezvoltarea societatii. Universitatile sunt pregatite sa raspunda cerintelor economiei, insa, pentru a avea tineri cat mai bine pregatiti, este necesar ca mediul privat sa isi asume un rol activ si sa comunice deschis nevoile si provocarile identificate. Ne bucuram ca putem oferi tinerilor posibilitatea de a fi mai bine pregatiti si derulam o serie de programe in interiorul companiei pentru a sprijini dezvoltarea lor”, a declarat Cristian Secosan, CEO Siemens Romania.

„Ne bucuram ca am putut contribui la dotarea acestui laborator si astfel sprijini educatia tinerilor studenti”, a spus Adrian Bran, Director General Electric Sys SRL.

Noul laborator va fi utilizat, pentru punerea in practica a notiunilor teoretice invatate, de circa 150 de studenti de la ciclurile de licenta si master. Cele sase standuri complete de lucru contin echipamente dedicate sistemelor de automatizari industriale, inclusiv elementele de soft aferente (licente soft).

Universitatea Politehnica Timisoara

Universitatea Politehnica Timisoara este o institutie de invatamant superior cu profil tehnic, infiintata in anul 1920. in 2011, a fost clasificata in prima categorie din Romania, cea a universitatilor de cercetare avansata si educatie. Universitatea Politehnica Timisoara este una din cele mai mari universitati tehnice din Europa Centrala si de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate dupa sistemul Bologna, in trei cicluri: Licenta, Masterat, Doctorat. UPT cuprinde 10 facultati la care sunt inscrisi circa 15 000 de studenti. Corpul profesoral este format din aproximativ 700 de cadre didactice care isi desfasoara activitatea in cadrul a 25 de departamente. Infrastructura universitatii este impresionanta prin dimensiunile, complexitatea si serviciile oferite, studentii si angajatii putandu-se bucura de cazare (camine si hoteluri), cantine, baze sportive (piscine, terenuri de fotbal si de tenis, sala de gimnastica, etc), o editura si un centru de imprimare, servicii tehnice si administrative (centru de e-learning, televiziune privata, etc), o biblioteca moderna, precum si de un centru medical pentru studenti.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.