Un nou focar de pesta porcina, nu departe de Timisoara. Localitatile din jur, plasate in zona de protectie si supraveghere

TIMISOARA. Pesta porcina africana continua sa se extinda in Timis. A fost confirmat un nou focar, intr-o gospodarie din localitatea Opatita, dupa ce in cursul zilei de joi a fost confirmata boala intr-o fabrica din Cenei.

CITESTE SI: Aproape 14.000 de porci vor fi omorati in Timis. Focar de pesta porcina confirmat

In urma analizelor de laborator cu rezultate pozitive, autoritatile au decis instituirea zonelor de protectie si supraveghere, respectiv uciderea porcilor bolnavi. Atat in cazul focarului de la Cenei, cat si in cel de la Opatita, au fost stabilite si zonele de protectie si supraveghere.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, in vederea evitării raspandirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele doua zone si anume:
– Zona de protectie (0-3 km) cu urmatoarele localități – CENEI, BOBDA
– Zona de supraveghere(3-10 km) BEREGSAUL MARE, BEREGSAUL MIC, CĂRPINIȘ, UIVAR, SÂNMARTINUL MAGHIAR, RĂUȚI, DINIAȘ, SÂNMIHAIUL GERMAN și PUSTINIȘ

Ferme ale SC SMITHFIELD ROMÂNIA Fermele Checea l, Checea 2 si Checea 3

Pentru focarul din localitatea Opatita, probele recoltate de la porcinele din exploatatie nonprofesionala examinate in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Timis, in urma investigatiilor efectuate rezultatele au fost pozitive si drept urmare a fost confirmata boala si declarat focarul de Pestă Porcină Africana.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, in vederea evitarii raspandirii virusului Pestei Porcine Africane privind focarul din localitatea Opatita, s-au stabilit cele două zone si anume:
– Zona de protectie (0-3 km) cu urmatoarea localitatea- OPĂTIȚA
– Zona de supraveghere(3-10 km) in jurul focarului, de minim 10 km, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor: DETA, BANLOC, SOCA, OFSENIȚA, VOITEG, FOLEA, BIRDA, BERECUȚA, MĂNĂSTIRE, SÂNGEORGE, ROVINIȚA MARE, ROVINIȚA MICĂ, BREȘTEA ȘI DENTA.

Exploatații comerciale suine: SC SMF ROMÂNIA SRL – Ferma VOITENI, SC SMF România SRL – Ferma BIRDA, SC SMF ROMÂNIA SRL – Ferma GĂTAIA NOUĂ„, transmit reprezentantii DSVSA.

Va reamintim, in cursul zilei de joi a fost confirmat un prim focar de pesta porcina africana, la ferma Smithfield din Cenei. Aproape 14.000 de suine vor fi omorate, pentru a evita imprastierea bolii si la alte animale. Alti 4.000 de porci care se aflau intr-un alt spatiu, unde nu a fost confirmat virusul, nu vor fi sacrificati.

Anul trecut, dupa ce mai multe focare de pesta porcina s-au aprins, pe rand, in Timis, au fost ucisi aproape 80.000 de porci, majoritatea din ferme de langa Timisoara, la Padureni si Parta, pentru a stavili imprastierea virusului.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...