Noutati :

Un nou eveniment dedicat rezolvarii crizei fortei de munca organizat de CCIA Timis

15 mai, 2019 - 03:01 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
1

TIMISOARA. Firmele din Timis nu gasesc oameni dornici de munca si astfel se incearca aducerea strainilor , iar Camera de Comert Industrie si Agricultura vine in sprijinul companiilor.

CCIA Timis a organizat alaturi de compania World Wide Work Company, firma specializata in recrutarea de forta de munca din Asia de Sud-Est, care ofera solutii complete privind importul de forta de munca din Vietnam si Sri Lanka. In cadrul evenimentului au fost prezentate solutii referitoare la procesul de recrutare, organizarea selectiei, intocmirea documentatiei, obtinerea avizului de munca si alte formalitati specifice care vizeaza aducerea in Romania a lucratorilor din Vietnam si Sri Lanka.

Firma de recrutare vine si cu un nou concept pentru aducerea de muncitori din alte colturi ale globului.

Asa cum stiti de un an si jumatate firmele din Timis cu aceasta problema se confrunta, cu nevoia fortei de
munca si preocuparile Camerei de Comert, inca de 2 ani de zile, sunt in aceasta directie. Am organizat
evenimente sa atragem forta de munca din alte judete, am organizat evenimente sa sprijinim invatamantul
profesional dual, si acum, daca tot mai exista aceasta nevoie am apelat si la atragerea fortei de munca si
din alte tari din UE. Iata-ne astazi, pentru a treia oara cand organizam un eveniment cu firme din Asia.
Astazi organizam in colaborare cu Centrul Bilateral de Afaceri romano-vietnamez. Sigur, se prezinta o
firma, dar in parteneriat cu dumnealor pentru diversificarea persoanalului. Si spun diversificarea
personalului pentru ca aceasta firma care se prezinta astazi, veti vedea, vor fi persoane din multe domenii
de activitate si bine pregatite, de la muncitori pana la it-sti, din toate domeniile. Ce vreau sa spun despre
firma de astazi este ca spre deosebire de ce am facut pana acum, ca firmele romanesti care vor sa isi
aduca persoane de acolo au beneficiul de a putea sa ii selecteze prin video, prin Skype, pe cei care vor
lucra pentru ele. Angajatorul poate sa discute cu el, poate sa il puna sa faca o paine, o prajitura„, a declarat Florica Chirita, presedinte executiv CCIA Timis.

Compania poate asigura selectia de muncitori din mai multe domenii: constructii(zidar, tencuitor, zugrav, instalator, sudor, dulgher, electrician, maistru, fierare betonist, lucrator in constructii), hotelier si ospitalitate(receptioner, ospatar, personal curatenie, menajera, asistent medical, bucatar, camerista), servicii(paznic, cosmetician, bona, bucatar, sofer, mecanic), industrie/comert(muncitor calificat, semif-calificat, necalificat). Compania incearca sa aduca in Timis angajati din zona Asiei, mai exact din Vietnam si Sri Lanka.

Vietnamul este o tara cu o populatie de 100 de milioane, dintre care 54 de milioane forta de munca activa, Sri Lanka are o populatie tanara de 23 de milioane, cu 9 milioane forta de munca activa. Sunt doua tari care au istorie. Vietnamul este o fosta tara comunista, cum eram si noi inainte de 89, cu scoli tehnologice si scoli de meserii. Sri Lanka este o fosta colonie britanica, unde oamenii stiu foarte bine engleza, au fost educati in stilul britanic, si sunt doua tari cu care Romania poate coopera pe aceasta zona a fortei de munca si unde poate plati salarii pentru ca Romania nu e in situatia tarilor din vest sa poata plati salarii mari pentru ca altfel am fi necompetitivi pe piata europeana…Angajatorii romani nu dispun de timpul necesar pentru a merge in tara de origine de a selecta, de a testa angajatii si avem si acea varianta de interviuri pe Skype. Am organizat multe astfel de interviuri, chiar si pe zona de constructii sau depozitare astfel incat sa aiba contactul direct cu candidatul care aspira la un loc de munca in Romania. Astfel totul se poate realiza intr-un timp mult mai scurt. Angajatorul nu vine in tara de origine si astfel venim in intampinarea angajatorilor astfel incat intr-o zi sau doua interviul pe Skype si sa procedam la demararea procedurii de avizare munca cu Oficiul pentru Imigrari si toata procedura pentru ca acei cetateni straini sa poata munci in Romania„, a declarat Mihai Tararache, director general World Wide Work Company.

Alaturi de reprezentantii CCIA Timis si de ai companiei World Wide Work Company la eveniment au participat reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Inspectoratului Teritorial de Munca Timis si ai Serviciului pentru Imigrari al judetului Timis.

Conform unui studiu, numarul somerilor este mai mic cu 22,5% fata de anul trecut. La inceputul lunii martie, in Timis un numar de 246 societati comerciale anuntau peste 900 de locuri de munca vacante.

Camera de Comert Industrie si Agricultura Timis va continua sa caute solutii pentru rezolvarea crizei fortei de munca si va organiza acest gen de evenimente si in tari din strainatate. CCIA Timis va trimite in acest an delegatii in Germania, Grecia, Portugalia si Serbia, in intentia de a-i convinge pe romanii plecati in vestul Europei sa vina si sa se angajeze la firme din tara.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bravo !!!! Angajatorul din Timișoara doar trebuie să se obișnuiască să plătească mai mult de minim pe economie …. dar nu are de ales și acuma va plăti salarii de peste 2000 de lei net , va plăti cazare , va plati 3 mese pe zi , va plăti transport la locul de muncă , va plăti comision firmei inermediare !!!!! Surpriza va veni după 2- 3 luni când vor pleca muncitorii , pentru vor realiza că cu cei 2000 de lei nu supravietuiesc …. apropo în vietnam și srilanka salariul minim este de 300 de euro !!!!!