Noutati :

Un matematician roman a primit o bursa de 100.000 de dolari pe an de la unul dintre cei mai bogati americani

29 iulie, 2013 - 02:42 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
1

Un matematician roman se regaseste pe lista celor 13 savanti care vor primi o bursa  de cercetare de 100.000 de dolari pe an de la fundatia Simons, conform Wall Street Journal.

Daniel Tataru, de la universitatea Berkley-California este unul dintre cei 13 „Cercetatori ai lui Simons” anul acesta, programul care acorda in fiecare an burse de cercetare pentru cei mai promitatori savanti.

Bursele sunt acordate de fundatia Simons, infiintata de Jim Simons, omul de afaceri care a condus pana in anul 2009 fondul de investitii Renaissance Technologies, cu active de 15 miliarde de dolari.

Munca lui Tataru in domeniul undelor nonlineare a fost profunda si influenta. El a argumentat rezultate noi pentru mai multe clase de ecuatii, inclusiv evolutii geometrice , unele dintre ele relationate de relativitatea generala„, se argumenteaza pe pagina fundatiei distinctia acordata matematicianului roman, dupa cum noteaza zf.ro.

Ca unul dintre cei 13 cercetatori premiati de Simons, Daniel Tataru va primi timp de cinci ani o bursa anuala de cercetare de 100.000 de dolari, plus inca 10.000 de dolari pentru departamentul de cercetare. Universitatea la care lucreaza cercetatorul primeste 20% din costurile indirecte.  Bursa poate fi reinnoita pe o perioada de alti cinci ani daca cercetarea este relevanta.

Jucator de fotbal, pasionat de ciclism, drumetii si bridge, Daniel Tataru s-a nascut in Piatra Neamt. judetul Neamt, se arata in profilul matematicianului, postat pe site-ul Universitatii Berkley.

Interesat de mic de matematica, Tataru a castigat Olimpiada Nationala din Romania si doua editii ale Olimpiadei Internationale de Matematica. in anul 1990 a absolvit Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi. A facut studii postuniversitare in Statele Unite la Universitatea Virginia (1992) si Princeton (1995-1997).

Din anul 1992 a lucrat si ca profesor asociat la Universitatea Northwestern, pana in anul 1999, si ca profesor de matematica in intervalul 1999-2001. Din anul 2001 lucreaza ca profesor la Universitatea Berkley.

Fundatia Simons a fost infiintata de James Harris Simoms, un matematician, filantrop, devenit managerul unuia dintre cele mai de succes fonduri de investitii din lume, Renaissance Technologies. Compania fondata de Simons a reusit sa se dezvolte rapid prin aplicarea unor modele matematice pe pietele financiare. in anul 2007 se estima ca Simoms a primit un pachet salarial de 2,8 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari bonificatii acordate unui manager.

Averea lui Simons este evaluata in prezent la peste 10 miliarde de dolari.

Wall Street Journal noteaza intr-o opinie care militeaza pentru reforma legii imigratiei din Statele Unite ca 10 din cei 13 savanti premiati de Simons sunt din afara tarii, un motiv in plus pentru a schimba cadrul juridic pentru a permite atragerea unor astfel de minti din exterior.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Respect!