Noutati :

Un liceu aflat in plin centru, la Timisoara, urmeaza sa fie reabilitat, la mai bine de un secol de la infiintare

26 aprilie, 2021 - 06:52 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. In zilele noastre tencuiala cade de pe ziduri, acoperisul este deteriorat, unele elemente decorative au picat. Asa se prezinta cladirea Liceului Emanuil Ungureanu, una aflata chiar in centrul orasului.

CITESTE SI: Un drum national din Timis intra in lucrari de asfaltare. Anuntul DRDP Timisoara pentru soferi 

Dupa ce in urma cu aproape 2 ani s-au obtinut fonduri europene pentru reabilitarea imobilului, acum a fost finalizata si licitatia pentru reabilitare. Licitatia a fost castigata de asocierea S.C. CONSTRUCTIM S.A.- lider, SC EXTRA-PROMPT S.R.L. si S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L., avand ca si subcontractanti:CBM ELPRO INSTAL S.R.L.; PRODAO-ING S.R.L., BICONECT S.R.L.

Contractul a fost adjudecat la suma de 17.982.510 lei fara TVA, durata de realizare fiind de 21 luni. 3 luni sunt rezervate pengtru proiectare, iar alte 18 luni pentru executie, de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.

Avem in Piata Huniade doua licee cu o insemnatate mare pentru istoria, dar si viitorul, de inovatie in inginerie a Banatului: Colegiul Tehnic I.C. Bratianu si Colegiul Tehnic E. Ungureanu. La liceul Bratianu lucrarile de renovare se vor finaliza in acest an, iar la Colegiul Ungureanu in 2023. Aici invata viitori experti in automatizari, telecomunicatii sau instalatii electrice si merita conditii bune de educatie si acces la o infrastructura educaționall de inalta clasa”, spune primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

Prin contractul ce va fi semnat in zilele care urmeaza se va actualiza documentatia tehnico – economica, se va asigura asistența tehnica din partea proiectantului pe parcursul lucrarilor, se va intocmi auditul energetic final, actualizarea documentatiei tehnico-economice, intocmirea documentatiilor pentru obtinerea avizelor si acordurilor, inclusiv pentru Avizul ISU respectiv Scenariu de securitate la incendiu, intocmirea proiectului asa cum a fost construit (as built), audit energetic, expertiza termica si energetica, documentarea informatiilor pentru Cartea tehnica a constructiei, inclusiv documentarea instructiunilor de exploatare.

Construirea cladirii Liceului Emanuil Ungureanu a inceput in 1899, dupa planurile intocmite de arhitectul Albert Vigh. Imobilul a fost edificat de antreprenorul timisorean Eduard Reiter.
A fost prima cladire ridicata pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte.

Fosta scoala oraseneasca de meserii, astazi colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, are o fatada realizata în stil clasic si o intrare marcata de trei arcade. Daca parterul iese în evidenta prin bosajele realizate pe zidarie, cele doua etaje sunt decorate cu pilastri terminati in capiteluri corintice. In interior s-au amenajat spatii mari si luminoase, pe langa salile de clasa fiind prevazute atelierele necesare si multe alte anexe.

Cladirea a fost inaugurata la 1 septembrie 1900, in prezenta ministrului maghiar al Educatiei, si s-a dovedit a fi extrem de folositoare orasului, caci numarul ucenicilor a crescut de la an la an. Intre cele doua razboaie mondiale aici a functionat singura scoala de arte si meserii care pregatea mestesugari pentru intreg Banatul.

In timpul regimului comunist. liceul a fost transformat in scoala medie tehnica pentru electroenergie si electrotehnica, dobandind, in 1958, numele de Scoala „Electromotor”, iar în 1975 a devenit liceu industrial, pastrandu-si acelasi nume.

sursa foto: mercytimisoara.comInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Exista o ilustrata in care apare Liceul langa zidurile care inconjoara Castelul, deci constructia n-a fost ridicata „pe locul fostelor ziduri si bastioane ale cetatii din vecinatatea castelului Huniade, care fusesera daramate cu putin timp inainte”. Poate partial.

  2. Corect ! Eu am remarcat și altceva : construcția, a fost finalizată ÎNTR-UN AN !!!!!! UN AN !!!!!!!!!!!

  3. avizul de pompieri si mediu dureaza acum 1 an