Un deputat de Timis vrea ca Legea Vaccinarii sa treaca de urgenta prin Parlament

TIMISOARA. Un deputat de Timis, medic de meserie, crede ca adoptarea cat mai grabnica de catre Parlament a Legii Vaccinarii este binevenita, cu atat mai mult cu cat nu va mai permite ulterior acuzarea actualului guvern pentru adoptarea in regim de urgenta a unei ordonante care sa reglementeze acest lucru.

CITESTE SI: Alerta de grad zero la Timisoara, din cauza oualor contaminate cu Fipronil. Ce au gasit inspectorii DSV

Deputatul social- democrat Bianca Gavrilita crede ca Legea vaccinarii este „de maxima importanta pentru un sistem sanitar in care, din pacate, procentul de refuz de vaccinare este de peste 12%, iar numarul cazurilor de deces din cauza unei boli considerate banale si pentru care exista profilaxie prin imunizare este deosebit de mare”.

Votarea legii in Parlament este cu atat mai importanta cu cat nu va mai permite ulterior acuzarea guvernului pentru adoptarea in regim de urgenta a unei ordonante, lasand astfel loc de interpretare. Aceast proiect de lege va trebui insa dezbatut cat mai repede in cele doua camere ale Parlamentului pentru ca nu ne putem permite o noua epidemie cu zeci de decese si mii de cazuri de imbolnaviri. Romania trebuie sa aiba parte de o lege a vaccinului eficienta, care sa nu permita refuzul nejustificat al imunizarii copiilor. E dreptul parintelui sa refuze vaccinarea la nastere, dar e si dreptul celorlalti parinti, care inteleg importanta vaccinului, sa nu isi vada copiii victime ale incapatinarii unor oameni care se documenteaza de pe site-uri obscure de pe internet sau promoveaza parerile unor oameni insuficient informati. Majoritatea tarilor europene au introdus vaccinarea obligatorie, cel mai recent Franta si Italia, unde numarul antigenelor vaccinale obligatorii este mult mai mare decat cel prevazut in viitoarea lege a vaccinului din Romania„, spune Gavrilita.

CITESTE SI: Va fi de nerecunoscut. Cum se schimba Gara de Nord din Timisoara. Foto 

Deputatul mai spune ca o astfel de lege ar obliga guvernantii sa asigure stocul necesar de vaccinuri.

Si ceea ce este si mai important, prin noua lege, statul se obliga sa constituie un stoc de rezerva de vaccinuri cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni. Practic, odata cu adoptarea acestui act normativ, Romania nu va mai trece printr-o criza de vaccinuri. Romania nu poate deveni o tara in care bolile tranmisibile, care in alte state europene au o incidenta redusa, sa duca la zeci de decese. Vaccinarea trebuie sa devina obligatorie si le cer si colegilor din opozitie sa dea dovada de responsabilitate si sa voteze legea in forma aprobata de Guvern„, a mai spus Gavrilita.

CITESTE SI: Teribil accident pe o sosea din vestul tarii. 2 morti si 10 raniti. Cod Rosu de interventie. Video 

Proiectul Legii vaccinarii prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei. La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2019.

Legea stabileste sanctiuni si pentru medici, pentru directiile de protectia copilului, unitatile de invatamant, furnizorii de servicii medicale de vaccinare, autoritatile administratiei publice locale.
Fara o politica mai aspra in acest domeniu, fara obligativitatea imunizarii nu vom reusi sa reducem numarul de cazuri si nu vom putea preveni o noua epidemie provocata chiar si de boli banale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.