Un certificat de urbanism va ajunge la 3000 de lei. Primaria majoreaza taxele pentru marii dezvoltatori imobiliari care investesc la Timisoara

TIMISOARA. Crede ca a gasit solutia sa degreveze Directia de Urbanism de volumul urias de munca. Arhitectul sef al Timisoarei anunta majorari de taxe pentru marii dezvoltatori imobiliari, sustinand ca astfel ii va descuraja sa prezinte documentatii incomplete atunci cand solicita diferite autorizatii de la Primaria Timisoara.

Mai multe schimbari de taxe vor fi supuse aprobarii Consiliului Local.
Bunaoara va fi eliminata cea pentru eliberarea/prelungirea unei autorizatii de constructie in regim de urgenta si va fi propusa ajustarea a cinci taxe percepute in acest moment pentru eliberarea documentatiilor cerute de dezvoltatorii imobiliari.

Vor fi introduse doua taxe noi. Este vorba despre Taxa pentru activitatile de informare pentru studiile de oportunitate (care este propusa a fi in cuantum de 500 de lei) si Taxa pentru eliberarea Adeverintei privind reglementarea descrierii constructiilor executate cu autorizatie de construire si inscrise in cartea funciara si a regimului de inaltime al constructiile inscrise in cartea funciara – doar pentru constructiile pentru care s-a omis descrierea si inscrierea regimului de inaltime in cartea funciara la data intabularii acestora (propusa in cuantum de 400 de lei pentru eliberarea in regim normal).

De asemenea, alte trei taxe existente deja vor fi ajustate. Astfel, Taxa pentru eliberarea Avizului de oportunitate si a avizului Arhitectului sef care se incaseaza de fiecare data cand se analizeaza dosarul va creste de la 200 la 500 de lei; Taxa pentru avizare PUZ/PUD si inaintarea documentatiilor PUZ/PUD in plenul Consiliului Local al Municipiului Timisoara va creste de la 500 la 700 de lei; Taxa pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism in regim de urgenta va fi de 3000 de lei (fata de 1000 de lei, in prezent)„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Alte 15 taxe percepute de pentru eliberarea unor documentatii de catre Directia de Urbanism vor ramane neschimbate.

Aceste propuneri de majorari de taxe pe care le vom inainta CLT sunt aplicabile doar marilor dezvoltatori care deruleaza proiecte de milioane de euro. Taxe care comparativ cu valoarea investitiilor sunt foarte reduse. Vrem sa descurajam practica documentatiilor incomplete care duce la consum de timp si la generarea de intarzieri in emiterea actelor si sa ne aplecam mai mult asupra problemelor reale ale timisorenilor. Practic, am constatat ca la fiecare dosar depus se solicita, in medie, o clarificare, completare sau modificare. Prin schimbarile pe care le-am facut in ultimele luni in cadrul Directiei de Urbanism am reusi sa simplificam foarte multe proceduri si sa eficientizam munca acestei echipe, astfel ca, in prezent, suntem la zi cu eliberarea Autorizatiilor de constructie. A fost un volum de munca imens, dupa ce la inceputul anului inregistram intarzieri in eliberarea acestor autorizatii, mare parte din colegi fiind atunci in carantina, infectati cu Covid”, sustine arhitectul sef al Timisoarei, Gabriel Almajan.

Propunerile facute de Directia de Urbanism vor fi dezbatute in viitoarea sedinta de plen a Consiliului Local Timisoara si vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2022.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Reos spune:

  Mă uit la Timișoara și parcă îl văd pe Fritz pe ,, Europaleți” ținînd un discurs înflăcărat ce se va schimba este adevărat s-au schimbat multe dar din păcate nu se văd, Timișoara este într-un hal fără de hal,scumpiri avem doamne ajută dar fără nici un efect benefic.

 2. DGS spune:

  „Taxa pentru eliberarea/prelungirea unui certificat de urbanism in regim de urgenta va fi de 3000 de lei”, in regim de urgenta, da? Din titlu reiese ca va ajunge la 3000 ron automat. Nu va mai scapa nici dracul de clickbait. sa nu mai zci de „Aceste propuneri de majorari de taxe pe care le vom inainta CLT sunt aplicabile doar marilor dezvoltatori care deruleaza proiecte de milioane de euro.” Il doare rau pe romanul de rand ca X si Y cu miliarde in conturi platesc mai mult pentru eliberarea in regim de urgenta dar deh, trebuie aruncat cu noroi.

 3. Daniel spune:

  E o mare minciuna marca USR.
  Toate eliberările de CU sa autorizații sunt peste termen.
  Taxa de 1000 lei pentru urgenta era degeaba, ca tot nu primeai mai repede actele.
  Taxa de 3000 lei ar fi record absolut în România.
  Ca sa emiți un CU ai nevoie de câteva ore. Oricum 1000 lei era prea mult.
  De fapt gândirea USR se bazează pe majorari de taxe. Timișoara a ajuns la cele mai mari taxe din tara la orice, de când e Frit.
  Dezvoltarea orașului e ultimul lucru care ii interesează.
  Lor sa le fie bine, …din toate punctele de vedere

  • mister m spune:

   Dude, pt niste oameni ca cei de la Vivalia Grand, Isho sau Openville 3000 de RON sunt fix hartie igienica, deci stai linistit ca n-au ce pierde ei. In schimb prindem si noi niste banuti la buget pt caldura aia de care va tot plangeti toti, dupa ce Robulescu v-a lasat in curu gol….

   • razvan spune:

    ai o gandire comunista dar mai mult spre bolsevism. Oricati bani ar avea oricine sa plateasca ceva doar pe criteriul ,, ca are de unde,, denota o gandire ingusta. Serviciile oferite de dep de urbanism in speta de Almajan noul arh sef sunt sub orice critica, termene depasite cu luniile ( de la 6 in sus) preferinta si cardasia cu firma de arh a lui Negrisanu, firma catre care de multe ori esti impinis ,,pe fata,, de dl Almajan. Pai sa iti spun sincer eu am depus de un CU si mi a fost eliberat dupa 8 luni, legea spune maxim 30 de zile. Da pe vremea lui Robu, cu urgenta Legea spune 7 zile il primeai in 10-15, fara urgenta 30 de zile, in maxim 40 de zile aveai CU. Pot sa creasca taxele dar sa ofere si servicii de calitate. Mai ii ceva fostul arh sef, Ciurariu, daca era o problema punea secretara si te suna si te invita la PMT, unde iti spunea uite eu cu asta , si cu asta nu sunt de acord, vreau sa fie asa. Asta nou, Almajan, fix …. transparenta, putrezesc actele pe la el, pai faci programare de audienta si nu te primeste si cand te primeste te trimite sa lucrezi cu firma se arhitectura a lui Negrisanu.

 4. Daniel spune:

  De cele mai multe ori un Certificat de Urbanism (CU) se solicita doar ca sa afli ce se poate construi sau nu pe un teren. Nu toti solicitantii sunt ISHO sau IULIUS…, sunt simpli cetateni care nu inteleg cum cineva le poate cere 3000 lei pentru un raspuns simplu la o intrebare. Actualul Arhitect sef minte cu nerusinare ca sunt aglomerati, de cand sunt ei la putere a ajuns o comuna ca Ghiroda sau Giroc sa elibereze de doua ori mai multe autorizatii de constructie intr-un an de cat un oras ca Timisoara. Omul vrea sa-si acopere incompetenta si lipsa de chef pentru munca (fiind probabil ocupat cu firma proprie de arhitectura) prin taxe mai mari.
  Domnul Arhitect cu toata gasca USR nu mai are deloc simtul realitatii , probabil ca nu mai vorbeste decat de milioane de euro, au marit taxele pe proprietate, pe parcare, … pe tot ce misca. Traitul in Timisoara nu e pentru muritorii de rand.
  Nu cred ca aceasta taxa se va aplica doar firmelor cu cifra de afaceri de peste …. milioane de euro. Ci o va plati orice cetatean care va avea „tupeul” sa ceara Primariei un CU intrun timp rezonabil (nu 3-4 luni)