Ultima pasuire, de o luna, acordata italienilor pentru descarcarea de pe autostrada catre Timisoara, la Sanandrei

TIMISOARA. Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere sta cu ochii pe antreprenorul de pe drumul de descarcare de pe Autostrada Vestului, spre Timisoara, prin comuna Sanandrei, care e la un pas de rezilierea contractului.

CITESTE SI: Momentul in care Umbrarescu porneste santierul pe bucata lipsa din Autostrada Vestului, de nici 10 km, pe segmentul cu tuneluri pentru ursi. Anuntul ministrului Transporturilor la Timisoara

Italienii de la Todini au angajat noi subcontractori si au obtinut o pasuire de o luna, in care trebuie sa dovedeasca ca lucrurile se misca in ritm alert, anunta ministrul Transporturilor.

Exista o perioada de o luna pentru a vedea progres pe descarcarea de la A1 de la Sanandrei. Au facut contracte cu alte companii, pe care au venit sa le declare la CNAIR. Vreau sa vedem daca in urmatoarea luna exista un progres vizibil. Dacă nu vor face treaba…„, a spus ministrul Sorin Grindeanu, lasand sa se inteleaga ca este chiar ultima sansa data contractului cu Todini.

Va reamintim, la inceputul lunii aprilie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a amenintat cu rezilierea contractului, dupa ce constructorul, firma italiana Todini, a intrase deja pentru a doua oara pe Lista Neagra a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru ca nu si-a facut treaba, si se pregatea cea de a treia bila neagra.

Ministrul a explicat ca, potrivit contractului, lucrarea ar trebui sa fie gata in acest an, insa in primavara, stadiul era de 20 la suta realizare.

***

Va reamintim, contractul pentru construirea noii descarcari de pe Autostrada Vestului la Timisoara a fost castigat de italienii de la Todini Costruzioni Generali S.p.A., aceasta fiind si singura companie care a depus o oferta in vara anului 2020. Lucrarea a fost adjudecata la pretul de 189.571.920,62 de lei (fara TVA), adica aproximativ 46 de milioane de euro cu TVA, iar perioada de garantie a lucrarii este de 7 ani.

Traseul drumului de legatura incepe cu 300 m inaintea intersectiei existente, dintre drumurile DJ 692 și E671 (DN 69), cu amenajarea unui nod rutier si se dezvolta pe directia Nord-Est, spre Autostrada A1. Traseul va avea o lungime de aproximativ 10 km.

Clasa tehnica a drumului de legatura este II, iar viteza prevazuta in proiect pentru acest drum este de 100 km/h.

Durata de executie a contractului, iscalit inca din ianuarie 2021, era de 24 de luni, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executia lucrarilor. Aceasta inseamna ca termenul de finalizare ar fi trebuit sa fie martie 2023, insa a fost prelungit.

Drumul, cu cate 2 benzi pe sens, care va porni de la intersectia cu Sanandrei, va fi, practic, a treia descarcare de pe autostrada catre Timisoara, dupa Remetea si Giarmata. Vor tranzita noua legatura intre 25.000 si 29.000 de masini, conform estimarilor din proiect.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Firmă cu 5 lopeți și trei roabe cu adresa undeva in Italia pe un gard dărâmat spală banii in România cu ajutorul CNAIR !!

  2. Esec total, centura, drum Giarmata, drum autostrada.

  3. Deja imi este scarba cand aud de firme din Italia. De ce firmele.chinezesti nu sunt permise???? Cand te uiti ce au realizat in China ai impresia ca acolo este anul 3000 ! Si culmea nu s-au apuca pe vremea dinastiei Ming… tampenia asta nationala ” sa nu lucram cu chinezii comunisti” ne tine 200 ani in loc !!! Martieni sa fie doar sa faca treaba ok.

  4. Asa este daca se incheie contractele fara clauze de penalizare, clar definite in contract si fara drept de apel. Si sa vezi ce repede ar fi facut lucrarea, ca daca ai 0,5% pe zi de intarziere nu te mai cocoiesti la lucrare.
    Firma probabil abia asteapta sa rupa cineva contractul, si sa fuga la Haga sa ceara despagubiri, ca asa e mai rentabil si ministrul nostru va demara de la zero toate demersurile si in 10 ani vom avea descarcarea asta.
    Suntem in UE, firma este in UE, uitati-va cum se fac contractele de autostrazi in Italia, Austria, Suedia si faceti si voi la fel. Nu suntem in tara bananiera ca sa nu stim sii nu putem face contracte ferme, corect definite.
    Succes.

  5. La fel cum au facut si cu centura Timisoarii, pasuire cat se poate, apoi din nou lictatie si om vedea cand se termina ! Afaceri marca CNAIR !

  6. Firmele chinzesti au lucrari la ei in tara dar si acolo au aparut probleme, din care doar cateva au trecut de cenzura si s-a aflat de ele la nivel mondial. In afara tarii, firmele respective nu au prea multe argumente de partea lor si in plus Romania nu are tratate semnate cu statul chinez care sa permita recuperarea unor creante sau plata de despagubiri.