Noutati :

Turul ultimului secol al burgheziei din Timisoara! Hai si tu sa descoperi orasul altfel! VIDEO!

28 octombrie, 2016 - 10:16 AM
Autor: Anonim      
Categorie: TIMISOARA MEA
0

TIMISOARA. Invitatie la o excursie prin Timisoara, de-a lungul ultimului veac al burgheziei unui oras candva cochet si stralucitor , din pacate, astazi, mutilat si plin de cicatrici, dar vibrant! Vorbim de un tur ce puncteaza toate reprezentarile arhitecturale prin ‘opriri’ in fata celor mai insemnate cladiri ce ilustreaza maretia fiecarui stil: clasicism, eclectism, Secession, neoromanism, modernism. (foto: eyeinthesky)

CITESTE SI: Fabuloasa schimbare a cladirii simbol pentru Timisoara! Ce se intampla cu Opera?

Proprietati si locatari – Arbore genealogic” se intituleaza acest traseu inedit, propus de arhitectii timisoreni celor care vor sa descopere orasul altfel. Un oras cu un bogat patrimoniu arhitectural care, pe fondul unei slabe informari si implicari a locuitorilor sai, se afla intr-un proces continuu de degradare.

In centrul acestui traseu, specialistii au plasat clasa de mijloc si elitele profesionale locale de la sfarsitul secolului XIX pana la sfarsitul secolului XX: elitele imperiale cu origini central-europene, elitele moderne interbelice, elitele comuniste si puternicii zilei de azi, tinand de capitalismul salbatic.

CITESTE SI: Iti vor da lacrimile de emotie! Film cu Timisoara in 1973! Recunosti locurile? VIDEO!

Itinerariul cuprinde cladirile emblematice ale Timisoarei pentru fiecare reprezentare de arhitectura cu accent pe fracturile biografice provocate de mutatiile istorice (adesea catastrofale) pe care comunitatea le-a traversat, impreuna cu mostenirea urbana pe care a lasat-o, azi adesea plina rani deschise provocate de interventiile din trecutul recent sau contemporan.

CITESTE SI: Spectacol GRANDIOS de deschidere in anul in care Timisoara e Capitala Culturala a Europei, cu 731 de puncte de lumina! Ce se pregateste?

Traseul ce porneste din cartierul Elisabetin si traverseaza orasul pana in Fabric include spatii confesionale, spatii publice frecventate de burghezie, scoli, universitati, primarie. Proprietati nealterate, altele complet modificate, imobile aflate in suferinta ori sclipitoare.

casa-bruck

Tur de arhitectura e un proiect cultural organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, Filiala Timis, in cadrul categoriei Educatie a bienalei timisorene de arhitectura.
Se adreseaza publicului larg si urmareste promovarea patrimoniului arhitectural local, stimulare interesului, reflectia si implicarea cetatenilor in modelarea peisajului urban local.

Va lasam bucuria de a descoperi, mai jos, imobilele remarcabile propuse de specialisti in acest traseu ce traverseaza ultimii 100 de ani ai burgheziei Micii Viene! Puteti solicita un ghid arhitect AICI, unde va puteti inscrie si la alte excursii prin Timisoara.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...