Turist in Timisoara: trasee putine, dar pretioase! Multe ”bogatii” ale orasului nu sunt puse in valoare

TIMISOARA. Peste 11.000 de persoane au vizitat in acest an Timisoara. S-au plimbat pe circuite turistice facute de ghizi si s-au lasat cuceriti de orasul nostru, dar pe care il vad in graba si fara un plan bine pus la punct.

Ghizii turistici aduna grupuri si grupulete de straini si le arata arhitectura cladirilor Timisoarei, locul de unde a pornit Revolutia din decembrie 1989, Piata Unirii, malul Begai, parcurile si cartierele istorice. Spre deosebire de alte orase, Timisoara are ce sa arate, insa toate ”bogatiile” orasului nostru nu sunt puse in valoare, cred ghizii turistici.

Nu spun ca nu ar fi interes, ci pur si simplu oamenii nu stiu, pentru ca nu se face suficienta reclama. Lumea nu stie ca se pot vedea si alte locuri in Timisoara. Toti cei care vin in Timisoara sunt incantati, numai ca ei habar nu au ca pot vedea si Sinagoga din Fabric. Ei cer sa se invarta prin Piata Operei si Piata Unirii”, ne-a povestit Cristian Badoiu, ghid turistic la o agentie de turism din Timisoara.  Acesta crede ca o mare parte din vina pentru nivelul scazut al turismului in Timisoara o are primaria, dar si ghidurile internationale, care nu sunt bine documentate si sunt copiate de pe Internet. Circuite turistice la noi exista doar pe teren, caci pe hartie nu mai sunt.

S-au facut ceva trasee turistice, la primarie, in 2009. Nu cred ca mai sunt valabile insa. La Infocentru s-ar putea sa mai aiba cateva exemplare, pentru arhiva. Trebuia sa se mai faca circuite, dar se discuta despre asta deja de ceva vreme. Noi ne facem traseele noastre”, a mai povestit Cristian.

Lupta acerba intre Timisoara si Cluj

Batalia pentru titlul de capitala culturala europeana se da si pe turism! Timisoara si Clujul concureaza si la acest capitol, nu numai la cel cultural. Avem plusuri si minusuri, insa minusurile noastre ne trag inapoi.

Clujenii au circuite turistice, dar nu au ce avem noi, sunt de parere chiar ghizii. ”Intre Timisoara si Cluj, diferenta este urmatoarea: noi avem mult mai multe cladiri interesante decat ei, avem o viata culturala ceva mai slaba insa. Nu ma refer strict la teatru, opera, pentru ca la asta suntem undeva peste ei. Ma refer la viata universitara. La noi, este mult mai corupta. Asta a creat de-a lungul timpului un centru cocalar in Timisoara. Numarul de BMW-uri si de grasi este mai mare decat in Cluj”, mai considera Cristian Badoiu.

Timisoara nu sta rau, dar are un potential imens. Stam rau la finantare si la… idei!

Cat costa o plimbare pentru straini

Turistii scot uneori bani frumosi din buzunar ca sa vada capitala Banatului. Odata ajunsi in oras, ei merg la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia, de unde fie isi iau o harta si pornesc la plimbare, fie isi programeaza o intalnire cu un ghid turistic. Infocentrul colaboreaza cu mai bine de zece ghizi.

Isi castiga ei painea? Cu greu, se plang oamenii. Preturile pentru o plimbare prin Timisoara sunt diferite, in functie de numarul de participanti la o plimbare. intr-un grup mic, de trei persoane, fiecare strain plateste in jur de 12 euro, iar in grupuri mari, preturile sunt putin mai mici, insa nu cu foarte mult.

Daca spun ca fac 150 de euro pentru un tur de 2 ore, pentru unii pare mult, dar e putin. Pentru mine in momentul asta se renteaza sa lucrez ca si ghid, pentru ca mi-am infiintat o agentie. Anul 2011 a fost primul an in care am simtit ca se  merita cu adevarat ceea ce fac, dupa sapte ani de munca”, ne-a marturisit ghidul turistic.

Strainii vin in Timisoara din mai multe motive.

Merg prin cartierele istorice, vin pentru agrement si merg si in satele de langa Timisoara, pentru ca sunt multi care vor sa vada cum traiesc banatenii la tara. Mai cer trasee si la Recas, la crame, aici vor sa vada muzeele, locul de unde a pornit revolutia, colectiile de arta religioasa. Cel mai cunoscut traseu facut de ghizi este Catedrala – Piata Operei – Libertatii – Unirii – Bastion”, ne-a detaliat Lucia Solomon, reprezentant al Infocentrului Turistic din Timisoara.

Cei mai multi turisti care ne viziteaza orasul sunt din Germania, fiind urmati de austrieci, italieni, francezi, cehi, sarbi si, mai nou, japonezi. Spre deosebire de anul trecut, cand am avut peste 14.000 de turisti, anul acesta s-au inregistrat putin peste 11.000, cand in urma cu doi ani numarul lor abia daca ajungea la 9.000.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.