Noutati :

Turismul balnear de la Buzias, in pragul colapsului. Conturile societatii de tratament balnear au fost blocate de Primarie!

24 iunie, 2014 - 04:44 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SOCIAL
1

BUZIAS. Dintr-o statiune supranumita altadata Perla Banatului si care rivaliza cu celebrele Karlovy Vary sau Baden Baden, Buziasul a ajuns un loc in care tratamentele balneare se dezvolta exclusiv pe baza initiativei private, asta in timp ce baile, promenada si multe dintre vilele de altadata au devenit ruine.

Acum insa si tratamentul balnear care tine in viata statiunea este in pragul colapsului, dupa ce Primaria Buzias a refuzat sa reesaloneze plata taxelor si impozitelor locale pentru „S.C. Tratament Balnear Buzias” , cel mai mare contribuabil la bugetul local.

Directorul societatii, Sorin Muntean spune ca, fiind o societate comerciala cu profil sezonier, mai precis turistic, conform codului fiscal, poate beneficia de reesalonarea platii taxelor si impozitelor, lucru firesc in conditiile in care, in primele luni din an turismul balnear este practic inexistent si nu exista incasari.

In ultimii 9 ani, datorita investitiilor facute in statiune, pentru a ridica standardele la 2 si 3 stele si pentru a mentine tarifele la acelasi nivel concomitent cu imbunatatirea conditiile de tratament , impozitele si taxele platite de „S.C Tratament Balnear Buzias” au crescut de la 90 de mii de lei la 567 mii de lei, adica la mai bine de 120 de mii de euro pe an, devenind astfel cel mai important contribuitor la bugetul local.

Anul acesta insa, cererea formulata in luna februarie de „S.C Tratament Balnear Buzias”  catre Primaria Buzias, prin care se solicita aprobarea reesalonarii platii primei transe din darile locale a fost ignorata. Mai mult decat atat, pentru ca suma nu a fost platita pana la sfarsitul lunii martie au inceput sa curga penalizarile iar societatea s-a trezit cu conturile blocate.

” Primarul ne-a trimis o simpla adresa prin care ne anunta ca sunt blocate conturile, fara sa ne dea ocazia sa stam de vorba cu dansul. In nenumarate randuri am incercat sa iau legatura cu dansul , cu mine nu vrea sa vorbeasca absolut de loc, personal … Nu mi se pare corect sa nu ai un dialog corect cu cea mai mare societate si cel mai mare contribuabul din oras. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu ne ajuta cu absolut nimic. Bine, nu ne ajuta, dar macar sa nu ne incurce. Daca doreste domnul primar sa se comporte mai urat decat secretarii de partid de pe vremea lui Ceausescu, sa inchida tot, atunci sa inchida si sa faca ce vrea el, Primaria S.R.L… Ani de zile, de cate ori au fost discutii, i-am tinut apararea punand problemele pe seama procesului de retrocedare, dar acum nu mai este niciun proces de retrocedare si s-ar fi putut face lucruri …. Parcul arata asa cum arata, colonada se darama – cade peste noi, toata istoria Buziasului se duce de rapa doar pentru ca un primar nu face nimic, in conditiile in care a incasat miliarde din taxele locale. „ a declarat Sorin Muntean directorul „S.C Tratament Balnear Buzias” .

Directorul  „S.C Tratament Balnear Buzias”  mai spune ca, in ultimii 9 ani, societatea a beneficiat de fiecare data de aceasta amanare a platii primei transe din darile locale, tocmai pentru ca acest lucru este perfect legal si firesc.

Pe de alta parte, primarul din Buzias are o alta opinie.

„Daca le-am blocat conturile inseamna ca sunt datori la Primarie … nu se blocheaza nimica, trebuie sa-si plateasca asta si n-am eu nicio treaba cu asta. Ce reesalonare? Nu exista nicio reesalonare, da’ce, baile sa aiba reesalonare si altii nu? Nu exista nicio prevedere …Noi trebuie sa ne facem noi datoria, daca ei nu si-o fac si nu si-o fac, dovada ca le-am pus propriri, noi trebuie sa ne-o facem. Avem Curtea de Conturi care ne-a spus: de ce n-ati facut aia, de ce n-ati facut aia, de ce n-ati facut aia? Suntem in luna iulie si ei la sfarsitul lui martie trebuiau sa plateasca impozitele. De la sfarsitul lui martie pana astazi n-au binevoit sa discute cu noi nimic, asa ca noi ne-am facut treaba, adica fetele care sunt cu probelemele de contabilitate, si cu asta  … daca ei ….” a declarat Alger Ilas, primarul Buziasului.

In aceste conditii  „S.C Tratament Balnear Buzias” isi vede primejduita activitatea curenta.

„In acest moment, practic suntem blocati, nu putem plati salariile, nu putem plati furnizorii, nu pot plati datoriile bancare, datorii pe care le-am facut pentru a aduce un plus de valoare societatii si pentru a ridica standardul de calitate al serviciilor. Suntem in pragul sistarii activitatii. Am ajuns sa cred ca primarul Buziasului asta isi doreste, sa blocheze activtatea fara sa tina cont de peste 150 de angajati care lucreaza la noi si mii de pensionari care vin la noi la tratament. „ a explicat Sorin Muntean, directorul  „S.C Tratament Balnear Buzias”

Apele minerale de la Buzias, peisajele fermecatoare si faima pe care a avut-o statiunea, de-a lungul timpului, ar fi putut face ca Perla Banatului sa devina una dintre cele mai cautate destinatii de pe harta turismului balnear. In loc de aceasta, Buziasul este in pericol sa dispara de pe lista statiunilor cautate de turisti sau de cei care au nevoie de tratamente.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. ma indoiesc ca Statiune Balneara plateste 10 milioane de euro pe luna sub forma de taxe si impozite la Primarie! exagerarea este voita, pesemne. Is sigura ca nici macar cifra de afaceri a statiunii nu ajunge la 10 mil de euro pe luna. Sa fim seriosi!