Noutati :

Turbinele eoliene rezidentiale: Mini-turbinele eolienele pot fi o alternativa fiabila si ieftina de producere a energiei electrice

3 martie, 2013 - 09:32 AM
Autor: Radu Trifan      
Categorie: SOCIAL
0

Turbinele eoliene destinate consumatorilor de mici dimensiuni sunt o optiune luata in calcul de catre tot mai multi romani. Asta pentru ca in ultimii ani au aparut tot mai mule firme de specialitate, iar oferta s-a diversificat.

Eolienele sunt mai fiabile si mai ieftine decat sistemele de panouri solare, dar au si dezavantaje care tin de locatie, intensitatea vantului si de complexitatea sistemului.

Poate ca cel mai bun exemplu de eficienta a sistemului sunt casele de vacanta amplasate in zone pitoresti, dar izolate. in acest caz, doar costurile cu racordarea la reteaua electrica pot depasi costurile cu o instalatie eoliana. Dar astfel de situatii se intalnesc si mai aproape de „civilizatie”, unde factura pentru racordarea unei gospodarii la energia electrica poate ajunge la sume astronomice.

Ce trebuie sa stiti

O instalatie tipica este formata din turbina, stalp, adaptor si acumulatorii care stocheaza energia. Turbina poate fi amplasata pe un stalp, caz in care trebuie calculata si fundatia, sau poate fi montata pe casa, daca are dimensiuni mai mici. O casa de vacanta are nevoie de circa 2 kW, in timp ce o casa locuita permanent are nevoie de minim 3-5kW. O pompa de apa, un sistem de irigatii sau alti consumatori mai mici, necesita mai putini wati. Un avantaj este ca turbinele nu necesita intretinere permanenta, nu au multe piese in miscare si prin urmare nu necesita reparatii frecvente. Durata de viata este si ea destul de mare (10-30 de ani) iar investitia se poate amortiza in 6 pana la 30 de ani.

Foarte importanta este zona in care este amplasata si cat de mult bate vantul sau ce intensitate au curentii de aer in acea zona. Harta eoliana a Romaniei arata ca o buna parte din zona de vest a tarii, cuprinzand mare parte din judetul Timis, intra in zona III cu 3.000 de ore pe an de vant cu viteze de peste 4m/s. Zonele de munte sunt in general cele mai avantajate din acest punct de vedere.

Pentru ca viteza vantului nu este constanta, acumulatorii joaca rol de rezerva pentru perioadele cu activitate eoliana slaba. Autonomia sistemului este determinata de capacitatea acumulatoarelor, de consumatori si de timpul de functionare a consumatorilor. Daca se depaseste rezerva si nu bate vantul, sau bate prea incet, este nevoie de un sistem de backup. Aici intervine un dispozitiv special care decupleaza automat centrala eoliana si trece pe sistemul alternativ, care poate fi reteaua electrica nationala, daca ea este disponibila, sau un alt sistem, cum ar fi panourile solare.

Desi exista posibilitatea teoretica de a va conecta la reteaua nationala pentru a vinde surplusul de energie, birocratia si legislatia intortocheata este descurajanta si determina consumatorul sa aleaga exploatarea in sistem inchis.

Cat costa?

Pentru cumparatorul neinitiat, la prima vedere, preturile eolienelor sunt foarte atragatoare, ele variind intre 600 euro + TVA pentru o turbina de 500W si 1.600 euro+ TVA pentru una de 3KW. insa trebuie sa tineti cont ca doar cu turbina eoliana nu puteti face mare lucru, asa ca pentru a exploata puterea vantului veti avea nevoie de un sistem complet. Iar de aici, costurile incep sa creasca.

Pretul unui sistem eolian la cheie variaza insa in functie de multi factori. Firmele din Romania au oferte care pornesc de la 3.000 de euro pentru sistemele de mici dimensiuni si depasesc 10.000 de euro pentru sistemele care asigura necesarul unei case. Analizand diferitele oferte existente pe piata, pretul per KW instalat variaza intre 3.000 – 4.000 de euro. Vestea buna este ca in ultimii ani preturile eolienelor sunt intr-o continua scadere, asta in timp ce facturile la electricitate sunt din ce in ce mai piperate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...