Noutati :

Tunelurile pentru ursi de pe autostrada Lugoj-Deva, estimate la 1,11 miliarde lei. Asociatia ProInfrastructura: ‘Documentatia nu este suficient de solida’

28 ianuarie, 2019 - 09:48 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
3

TIMISOARA. Aproape 280 de milioane de euro. La atat estimeaza Compania de Drumuri lucrarile din lotul 2 al autostrazii Lugoj Deva, scoase acum mai bine de un an si jumatate din contractul italienilor de la Salini. Acest lot de sosea rapida este impartit in trei sectiuni, iar cea mai mica dintre ele este si cea mai scumpa. Este vorba despre bucata de autostrada in care trebuie realizare deja celebrele tuneluri pentru ursi, coridoare care ajuta deplasarea animalelor din zona.

CITESTE SI: A picat negocierea cu italienii pe tunelurile pentru ursi de pe Autostrada Lugoj – Deva. Ce urmeaza 

Potrivit Asociatiei Pro Infrastructura, CNAIR estimeaza proiectarea si executia portiunii de 3,34 kilometri la 1,11 miliarde de lei, insa nu are deocamdata suficiente date pentru a scoate la licitatie, la pachet, proiectarea si executia lucrarii. Astfel, cele 3 sectiuni care compun lotul 2 al autostrazii Lugoj Deva, care insumeaza 13 kilometri, ar putea ramane neconstruite, noteaza g4media.ro.

Lucrarile la cei aproape 100 de kilometri ai autostrazii Lugoj-Deva au inceput in 2011 cu santierul deschis de italienii de la Tirena Scavi pentru realizarea primilor 27,6 kilometri din soseaua de mare viteza. Italienii si-au terminat treaba in decembrie 2015.

Doi ani mai tarziu, în martie 2017, avea loc o noua inaugurare pe autostrada Lugoj-Deva. Salini, tot un constructor italian, finalizase 15 kilometri din cei 28,6 din lotul 2 al soselei de mare viteza. In vara aceluiasi an, insa, sefii de la Drumuri anuntau ca “in urma constatarii mai multor nereguli sesizate la fata locului, s-a decis rezilierea partiala a contractului pe lotul 2 al autostrazii Lugoj – Deva”.

In afara contractului ramaneau atunci 3 sectiuni, cu o lungime totala de 13,16 km:

– Sectiunea D – cu o lungime de 4,03 km, cuprinsa intre Nodul de la Margina si DC 100. Potrivit celor de la Asociatia Pro Infrastructura, aceasta mica portiune de autostrada a fost scoasa din contractul celor de la Salini, desi este construita in proportie de 90%.
– Sectiunea E1 – cu o lungime de 5,79 km, cuprinsa intre DC 100 si limita cu sectiunea E2
– Sectiunea E2 – cu o lungime de 3,34 kilometri care va avea doua tuneluri pentru protejarea mamiferelor mari. CNAIR stia ca trebuie realizate cele doua tuneluri inca din 2013.

Finalizarea celor 13 kilometri din autostrada Lugoj-Deva, care in momentul de fata nu au constructor, sectiunile D, E1 si E2, ar putea dura și mai mult de 5 ani. Asta inseamna, ca ani buni de acum inainte intre Margina si Holdea soferii vor circula tot pe DN68A.

Pana la viitoarea licitatie separata a sectiunii tunelurilor pentru ursi, Salini Impregilo a realizat deja proiectul tehnic, iar saptamana aceasta s-au intalnit, la jumatatea lunii ianuarie, cu reprezentantii CNAIR pentru a negocia preluarea lui. N-a fost sa fie.

Intre timp, CNAIR a lansat o licitatie pentru cei noua kilometri care se intind pana la gura tunelurilor. Mai exact, licitatia vizeaza sectiunile D si E1 din lotul 2. Licitatia aceasta nu include si sectiunea E2, a tunelurilor, in lungime de aproape patru kilometri.

Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost dati deja in circulatie in urma cu aproape 3 ani. Ramane de vazut cand vor fi receptionati si ceilalti 12 kilometri, fara de care soferii nu vor putea circula neintrerupt pe autostrada de la Timisoara pana la Sibiu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. dar de ce ne grabim asa ? de ce sa il faca in 5 ani cand se poate realiza in 20 ani ? propun sa se lucreze temeinic la el urmatorii 20 ani sa fim sigur ca e o treaba de calitate

  2. in china era gata intr-un weekend. da la ei is pusi la zid aia care fura

  3. Daca lucrezi cu firme in care sunt angajati neamuri si curve asta este