Noutati :

Tulnicele au rasunat in fata Catedralei din Timisoara! Cinci romani au pornit spre Paris, dupa osemintele lui Brancusi

11 noiembrie, 2011 - 11:22 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Scriitorul Laurian Stanchescu a pornit, alaturi de 4 profesoare si o eleva, toate tulnicarese, pana la Paris, pentru a cere autoritatilor franceze sa repatrieze osemintele marelui sculptor roman, Constantin Brancusi. Ei au poposit azi la Timisoara.

Cei 5 romani au poposit vineri la Timisoara, pentru cateva minute, in fata monumentului dedicat Revolutiei Romane din 1989, din fata Catedralei. Ei au vrut sa aduca, astfel, un omagiu eroilor Revolutiei.

Cele 4 tulnicarese si scriitorul, vor ajunge luni dimineata la Paris unde se vor opri la Parlamentul francez, la Presedintia si la Guvernul acestei tari. Laurian Stanchescu le va inmana autoritatilor franceze scrisori deschise din partea Senatului Romaniei, Camerei Deputatilor Romaniei si a Acedemiei Romane care ii sustin demersul.

In fata fiecarei institutii franceze unde se vor opri romanii, cele 4 tulnicarese, imbracate in costume traditionale romanesti, le vor canta francezilor din tulnice.

Trei dintre tulnicarese sunt profesoare si una este eleva. Trei dintre ele vin din localitatea Avram Iancu si una este din Alba Iulia si vor canta din tulnice din fata Parlamentului francez, Guvernului si Presedintiei Frantei„, a declarat Laurian Stanchescu.

Tulnicaresele au povestit ca instrumentul muzical are 3 kilograme si este nevoie de apa ca sa functioneze. Ele au mai spus ca potrivit traditiei, tulnicul este facut din lemnul unui copac care creste in locuri destul de inalte astfel incat sa nu ajunga la apa. Cu toate acestea, tulnicul nu scoate sunetul potrivit, fara apa.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Foto: Dariana DragosInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...