Tudorel Toader, la Timisoara: Nu exista o Comisie Iordache, exista o comisie speciala referitoare la modificarea legilor justitiei

TIMISOARA. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a declarat, la Timisoara, ca ”nu exista o Comisie Iordache” si ca de la nivelul Ministerului Justitiei au fost transmise proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal. Toader spune ca independenta procurorilor este garantata de Constitutie si ca pentru erorile magistratilor raspunde statul.

CITESTE SI: Ministrul Justitiei Tudorel Toader, la Timisoara: ‘Nu cred ca presedintele Klaus Iohannis nu va respecta decizia CCR de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi’ 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a declarat, joi, intr-o conferinta de presa care a avut loc la Prefectura Timis, ca pentru modificarea legilor justitiei nu exista o Comisie Iordache, ci o comisie speciala, el facand referire si la raspunderea magistratilor pentru erorile judiciare comise de acestia.

In primul rand, nu exista o Comisie Iordache, exista o comisie speciala referitoare la modificarea legilor justitiei. De la Ministerul Justitiei am transmis proiectele de lege pentru modificarea Codului Penal, procedurii penale in acord cu deciziile Curtii Constitutionale pentru transpunerea directivelor privind confiscarea extinsa in penal, prezumtia de nevinovatie in procedura penala. in Constitutie se garanteaza independenta procurorilor, dar in Constitutie se spune ca statul raspunde pentru erorile judiciare comise de catre magistrati. Tot in Constitutie se spune ca raspunderea magistratilor nu e inlaturata, daca au comis eroarea cu rea credinta sau grava neglijenta. Avem o regula in Constitutie care spune domnule magistrate, nu esti in afara oricarei forme de raspundere, daca eroarea judiciara ai comis-o cu rea credinta sau grava neglijenta. Prin urmare, daca ne ducem la latura subiectiva dintre elementele constitutive ale unei infractiuni, vom vedea ca cerinta Constitutiei nu se refera numai la forma de vinovatie cu intentie direct sau indiret, ci la ceva mai mult. Care inseamna nu numai ca a prevazut consecinta negativa, ci in concret a avut posibilitatea sa o prevada, sa o evite, ca aceasta sa nu se comita. in Constitutie, raspunderea este consacrata cu aceste doua trepte de garantare a independentei. Ca statul raspunde pentru erori dar daca e cu grava eroarea, nu se inlatura raspunderea magistratului”, a explicat Toader.

Intrebat cum explica faptul ca niciun magistrat nu a fost tras la raspundere pentru diverse erori, ministrul Justitiei a spus ca pana acum Ministerul Finantelor nu a considerat oportun sa se indrepte impotruva magistratilor care gresesc.

Legea cum e acum in vigoare spune ca statul se poate indrepta, prin Ministrerul de Finante (impotriva magistratilor care comit erori – n.r.). Erori au fost judiciare, din pacate, in ultimul timp am vazut din ce in ce mai multe. incalcari de drepturi si libertati nu puteti sa nu le vedeti. Ca statul raspunde e evident, nu putem sa nu constatam cu totii. De-a lungul anilor, Ministerul de Finante nu a considerat oprotun sa se indrepte sa devina o realitate, adica chair sa se indrepte. Nu pot sa raspund de ce Ministerul Finantelor nu a considerat oprotuna promovarea actiunii impotria celui care a podus eroare juiciara”, a mai spus Tudorel Toader.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.