Tudor Constantin, director executiv DGFP Timis: Masura de plata a TVA-ului la incasare a determinat o usoara crestere economica

TIMISOARA. Noul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Timis, Tudor Constantin, vorbeste, intr-un interviu, despre plata TVA-ului la incasarea facturii, despre masurile de executare silita si despre obiectivele sale in fruntea instituiei pe care o conduce.

Incepand cu acest an, a intrat in vigoare plata TVA-ului la incasare. Cum a afectat aceasta masura incasarile la buget in primele luni alea anului?

In perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013 incasarile din TVA pentru operatiuni interne au crescut cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, am inregistrat o crestere a incasarilor si la impozitul pe profit de 20%, fata de anul trecut. Cu 8% au crescut si incasarile la impozitul pe venit. Si asta in conditiile in care, de la inceputul acestui an, am restituit efectiv nu mai putin de 102.196 lei ca si TVA firmelor care aveau de recuperat TVA si am mai compensat cu alte impozite TVA in suma de 45 de mii de lei. Pe cele 4 luni scurse de la inceputul anului, programul de  incasari dat de ANAF e realizat in proportie de 101%. Si asta in conditiile in care primele doua luni ale anului exista o nerealizare a programului de 41 de milioane de lei. Prin eforturile depuse in martie si aprilie am reusit sa recuperam nerealizarea!

Dar cum se explica faptul ca incasarile din TVA au crescut in conditiile in care 75% dintre contribuabili au optat pentru plata TVA la incasarea facturii?

Cred ca masura aceasta de plata a TVA-ului la incasare a avut efecte benefice in piata si a determinat o usoara crestere economica. Sumele declarate de contribuabili sunt in crestere de la luna la luna. In plus, avem si noi un merit… Stiti cum este, si la noi, e ca la fotbal, cand se schimba atrenorul, cum s-a schimbat la noi conducerea, toata lumea trage mai tare, echipa joaca mai bine… Asta s-a intamplat si datorita faptului ca la nivelul conducerii executive a directiei de finante s-a creat o echipa unita.

Care sunt obiectivele dumneavoastra in aceasta functie?

Am doua obiective mari. Realizarea programului de incasari dat de ANAF si sa am o relatie corecta cu contribuabilii, dar si cu functionarii din finante. Asta mi-am propus si vad ca pana acum am reusit. Deci lucrurile merg spre foarte bine.

Se spune ca timisenii sunt cei mai buni platnici cand vine vorba despre achitarea taxelor si impozitelor. E adevarata aceasta legenda?

Partial. Asta pentru ca in ultimele luni, indicatorul care consemneaza plata voluntara a impozitelor a inregistrat o mica scadere. Daca ANAF-ul ne cuprinde la fundamentarea planului de incasari, la acest indicator, cu o realizare de 85%, noi realizam acum doar undeva pe la 76-77%. Aici inca mai este de lucrat. Pe de alta parte, plata voluntara inseamna tot ceea ce platesc contribuabilii pana in data de 25 a lunii. Din 26  noi pornim actiunile de executare silita: somatii, propriri de conturi sau sechestre si o mare parte din cei care nu platesc pana in 25 platesc imediat dupa.

Printre masurile pe care le luati impotriva celor care sunt rau-platnici se numara si blocarea conturilor. Sunt multi patroni care spun „bine, domule, ca mi-a blocat mie contruile pentru cateva mii de euro datorie, si la aia care au datorii de milioane de euro nu le fac nimic… ” Presiunea asupra contribuabililor mari trebuie sa fie aceeasi ca si asupra celor mici?

Da! Aceeasi presiune! La noi doar datoriile sub 40 de lei au alt regim. De la 40 de lei in sus orice datorie intra in procedura de executare. Nu exista nici o reglementare care sa spuna ca o datorie mai mica trebuie tratata altfel. Exista insa acum o posibilitate pentru cei care au datorii: esalonarea la plata. Facem astfel de esalonari, sunt firme mari in Timisoara care au esalonari la plata. Esaloanarea se aproba aici, la nivelul nostru. Contribuabilul trebuie insa sa vina cu o garantie.

Care este cea mai mare problema pe care o are sistemul fiscal din Romania?

Nu vad probleme mari in sistemul fiscal. Sau nu vad probleme care sa nu poata sa fie rezolvate. Poate ar putea sa fie lipsa de personal, pentru ca angajarile sunt blocate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.