Tu stii ce trebuie sa faci in caz de cutremur la serviciu, acasa, la scoala ori in magazin? ISU Timis iti explica fiecare situatie

TIMISOARA. Teoretic, in Banat nu se poate produce un seism cu o magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter. Aceasta pentru ca natura sedimentara a solului nu permite acumularea de energii mari. Avem insa zone active, printre care se numara Banloc – Voiteg si Moldova Noua, precizeaza specialistii.
In ceea ce priveste Timisoara, zona seismica ce ar putea pune probleme in oras este Sag – Parta.
Seismele din Banat au cateva caracteristici. Prima tine de caracterul total imprevizibil. Aici nimeni nu ar putea sa gaseasca o regula, iar o alta tine de adancime, care este mica, in jur de 10 kilometri. La aceasta adancime, doar un cutremur cu o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter ar putea ridica probleme. Asa cum s-a intamplat in 1991 in zona Banloc, cand cutremurul a masurat 5,7 grade.

Cel mai recent seism s-a produs in Banat, in judetul Caras-Severin, miercuri seara in jurul orei 19.30 si a avut o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter.

Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Timis reamintesc o serie de reguli importante de comportament in caz de cutremur, care, respectate, salveaza vieti.

➤ Protejati-va cunoscand locurile de adapostire, cum ar fi: tocul usii, o zona departata de ferestre, langa un perete structural rezistent, o masa sau un birou sub care se poate intra usor.
➤ Telefonul trebuie utilizat doar pentru apeluri catre salvare, pompieri sau organisme abilitate cu interventia post-dezastru.
➤ Dupa seism, parasiti cladirea cu calm, fara a lua lucruri inutile, verificand drumul spre iesire, pentru a nu va expune la pericole.

Informati-va cu privire la masurile de pregatire individuala si colectiva pentru a face fata unui seism, accesand platforma nutremurlacutremur.ro.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.