Trotinetele electrice nu vor trebui inmatriculate la RAR. Explicatiile UDMR, initiatorii legii

Intiniatorii legii care impune inmatricularea vehiculelor lente vin cu precizari legate de noul act normativ si spun ca legea a fost interpretata gresit.

CITESTE SI: Accident pe un bulevard din Timisoara. Un BMW condus de un sofer de 19 ani s-a izbit de un taxi 

Klaus Iohannis a promulgat, la finalul saptamanii trecute o lege initiata de UDMR, care prevede ca vehiculele rutiere care se deplaseaza cu maxim 25 km/h sa fie inmatriculate si inregistrate de catre Registrul Auto Roman. Cum nu s-a facut o precizare clara in textul legislativ, presa centrala si o multime de siteuri specializate in transportul alternativ au anuntat ca proprietarii de trotinete electrice vor trebui, de acum inainte, sa-si inamtriculeze vehiculele si sa le faca inspectie tehnica.

Noua lege insa nu se aplica, in fapt, trotinetelor electrice, ci minibuzelor electrice turistice, si s-a urmarit alinierea legislatiei din tara noastra cu cea din alte tari UE, au venit acum cu precizari reprezentantii UDMR.

Saptamana trecuta presedintele tarii a promulgat o lege initiata de UDMR, care permite înregistrarea vehiculelor electrice lente care circula cu o viteza mai mica de 25 de kilometri pe ora, dar care nu se refera la trotinete si la biciclete electrice. Initiatorul legii a atras atentia asupra faptului ca in Romania legile nu permit inregistrarea microbuzelor electrice mai mici, turistice sau miniere- o practica obisnuita in alte tari ale Uniunii Europene- si de aceea UDMR a elaborat o lege în acest sens, care a fost promulgata de presedinte”, au transmis reprezentantii UDMR.

Initiatorii legii au explicat si de ce nu se aplica aceasta lege trotinetelor electrice.

Utilizarea trotinetelor si a bicicletelor electrice este reglementata prin articolul 12 din Ordonanța de Urgența a Guvernului nr. 13/2020, în care se precizeaza, foarte clar faptul ca proprietarii trotinetelor și ai bicicletelor electrice nu trebuie sa înmatriculeze aceste vehicule și nu trebuie sa se prezinte la inspecția tehnica la RAR cu acestea„, au spus reprezentantii UDMR, care insa nu au vorbit defel despre faptul ca in noua lege are un text ambiguu.

Legea prevede ca vehiculele rutiere, care se deplaseaza cu maxim 25 km/h, sa fie înmatriculate şi înregistrate de catre Regia Autonoma „Registrul Auto Roman”, scrie digi24.ro.

Excepţie fac doar cele înmatriculate într-un alt stat membru al UE, precum si tractoarele forestiere si cele achizitionate din fonduri nerambursabile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.