Tripla aniversare la Universitatea Politehnica Timisoara: ‘Repere in istoria informaticii romanesti’, la 50 de ani de la aparitia primelor licee de informatica, 55 de ani de la prima promotie cu specializarea Calculatoare electronice si 60 de ani de la punerea in functiune a MECIPT-1

TIMISOARA. Muzeul Universitatii Politehnica Timisoara a fost gazda unui eveniment de suflet prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la infiintarea primelor cinci licee de informatica din Romania (la Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara), 55 de ani de la prima promotie cu specializarea Calculatoare electronice din Romania, aparuta la Politehnica timisoreana, precum si 60 de ani de la punerea in functiune, la Institutul Politehnic Timisoara, a MECIPT-1, primul calculator din mediul universitar din Romania.

Avand ca tema „Repere in istoria informaticii romanesti”, evenimentul, initiat de Universitatea Politehnica Timisoara in colaborare cu Liceul de Informatica „Grigore Moisil”, sub egida Aliantei Romane a Universitatilor Tehnice – ARUT, a reunit, online, cadre didactice din invatamantul preuniversitar si superior, directorii liceelor de informatica, decani ai facultatilor de calculatoare, specialisti in domeniul IT din cele cinci centre universitare (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara) si a fost transmis live pe Facebook.

In debutul reuniunii, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Dragan, a subliniat ca, foarte probabil, la data la care a fost emisa Hotararea Consiliului de Ministri privind infiintarea primelor licee de informatica, dupa ce universitatile incepusera, doar de cativa ani studiile in domeniul calculatoarelor, nimeni nu avea cum sa prevada amploarea pe care urma sa o ia atat invatamantul, cat si industria IT. Evenimentul a fost astfel definitoriu pentru istoria ultimilor 50 de ani a Romaniei, prin prisma faptului ca in momentul actual, procentul domeniilor IT si Comunicatii in PIB-ul Romaniei a ajuns, in perioada pandemiei la aproape 7%, cu tendita de crestere spre 10%, si asta in conditiile in care doar circa 2.3% din populatia activa lucreaza in aceste domenii. De asemenea, rectorul in functie al UPT a mentionat preocuparile pentru intarirea parteneriatelor dintre mediul preuniversitar si cel universitar, cu scopul de a-i mentine in tara pe tinerii performanti, cu preocupari in domeniul ITC, pentru a construi impreuna societatea viitorului.

Prima parte a reuniunii a cuprins transmisiuni alternative din cele cinci centre universitare, de unde reprezentantii liceelor si ai facultatilor cu profil de calculatoare s-au intalnit online si au sarbatorit impreuna 50 de ani de colaborare. In cadrul discutiilor, au fost rememorate atat inceputurile invatamantului in domeniul informaticii in Romania, cu greutatile inerente, curajul de a dezvolta o curricula noua sau de a studia limbaje de programare fara a avea calculatoarele de astazi la dispozitie, dar au fost subliniate bunele relatii de parteneriat stabilite intre liceele de informatica si facultatile de profil, evolutia invatamantului in domeniu, rolul din ce in ce mai important al informaticii in societatea tot mai tehnologizata de azi.

Astfel, au luat cuvantul prof. Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic „Grigorie Moisil” Timisoara, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu si conf.univ.dr.ing. Ovidiu Banias, decan, respectiv prodecan al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul UPT, prof.univ.dr.ing. Simona Lache – prorector al Universitatii Transilvania Brasov, Carmen Andrei, director al Colegiul National de Informatica „Grigore Moisil” Brasov, conf.univ.dr.ing. Mihnea Moisescu, Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, lect.univ.dr.ing. Giorgian Neculoiu, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, prof.univ.dr.ing. Daniela Popescu, prorector al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Liviu Miclea, decan Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, prof. Dana Vaida, Liceul de Informatica „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, prof.univ.dr.ing. Vasile Ioan Manta si conf.univ.dr.ing. Adrian Burlacu, decan, respectiv prodecan al Facultatii de Automatica si Calculatoare, Universitatea Gheorghe Asachi Iasi, conf.univ.dr.ing. Andrei Stan, director Departament Calculatoare, Universitatea Gheorghe Asachi Iasi, prof. Adina Romanescu, director al Liceului „Grigore Moisil” Iasi.

In incheierea primei parti a evenimentului, in fiecare din cele cinci centre universitare, reprezentantii universitatilor prezente la intalnire au oferit directorilor liceelor de informatica diplome aniversare, in semn de recunoastere a meritelor deosebite aduse dezvoltarii acestui domeniu, cresterii calitatii invatamantului preuniversitar, prin daruirea tuturor celor care au contribuit la formarea unor generatii intregi de profesionisti ce au facut si fac cinste in continuare scolii romanesti.

In partea a doua, reuniunea aniversara „Repere in istoria informaticii romanesti” s-a referit mai mult la cei 55 de ani de la prima promotie din Romania cu specializarea Calculatoare electronice, aparuta la Institutul Politehnic Timisoara, si 60 de ani de la punerea in functiune a MECIPT-1 (acronimul de la Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic Timisoara), primul calculator alfa-numeric din Romania si primul din mediul universitar. La eveniment au luat parte prof.univ.dr.ing. Vasile Baltac, presedinte al ATIC – Asociatia pentru Tehnologia informatiei si Comunicatii din Romania, dr.ing. Dan Bedros, presedinte al Comitetului Director al Universitatii Politehnica Timisoara si fost director general al Alcatel Romania, cercetatorul stiintific Horia Gligor, toti fiind parte din primele colective care au lucrat pe MECIPT-1. Acestia au rememorat activitatile de pionierat in domeniul calculatoarelor, dar au vorbit si despre evolutia spectaculoasa a domeniului IT, de la „stiinta reactionara” de la inceputuri si pana la calculatoarele cuantice de azi. De asemenea, prof.univ.emerit dr.ing. Vladimir Cretu si prof.univ.dr.ing. Mihai Micea, fostul si actualul director al Departamentului de Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara au prezentat repere istorice referitoare la Centrul de Cercetare MECIPT al Institutului Politehnic Timisoara, Centrul de Calcul Electronic din cadrul IPT, Catedra de Calculatoare, dar si evolutia de-a lungul celor 55 de ani de scoala Superioara IT in Romania.

MECIPT-1 reprezinta un pas important in istoria tehnicii de calcul din Romania, in condiţiile in care prin intermediul sau multe generaţii de studenţi si chiar profesori universitari au invaţat cum functioneaza un calculator electronic si sa programeze. De asemenea, au fost create premisele pentru infiintarea primei sectii de specializare in calculatoare din Romania. Prima promotie de ingineri cu specialitatea calculatoare electronice a absolvit Politehnica din Timisoara in 1966. A fost indiscutabil meritul profesorului Alexandru Rogojan, care s-a luptat mult pentru infiintarea specializarii, dar fara indoiala faima MECIPT-1 ca prim calculator in invatamantul superior a contat mult la Ministerul invatamantului pentru obtinerea aprobarii. Centrul de Calcul deservit de absolventii acesteia a fost nucleul viitoarei industrii IT din zona. Creatorii MECIPT -1, Wilhelm Lowenfeld si Iosif Kaufmann, au fost decoraţi de presedintele ţarii in 2003 cu cel mai inalt grad – Steaua Romaniei in grad de Cavaler -, pentru contribuţia lor la dezvoltarea tehnicii de calcul in Romania. La initiativa lui Horia Gligor si a lui Dan Bedros calculatorul MECIPT-1 a fost expus intr-o sectie a Muzeului Banatului, in anul 2001, iar pe parcurs a fost restaurat. in prezent, MECIPT-1 a revenit la Universitatea Politehnica Timisoara, fiind piesa centrala a Muzeului UPT, alaturi de alte exponate care evidentiza rolul de pionierat al Politehnicii timisorene in dezvoltarea tehnicii de calcul din Romania.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...