Noutati :

Trenul intarzie, primesti banii inapoi. Ministerul Transporturilor pregateste si alte ‘recompense’ pentru calatori

17 martie, 2017 - 08:59 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Romanii care circula pe calea ferata ar putea primi despagubiri in cazul in care trenul cu care se deplaseaza catre o anumita destinatie are o intarziere mai mare de 60 de minute. Prevederea va fi preluata din Regulamentul Comisiei Europene, insa nu va fi aplicata imediat.

CITESTE SI: Inca un gard se ridica la frontiera Ungariei, pentru impiedicarea migrantilor sa intre in tara 

Inca din 2009, in Uniunea Europeana calatorii primesc despagubiri de 25% din pretul biletului daca trenurile intarzie intre 60 şi 119 minute sau de 50% pentru intarzieri de peste 120 de minute. Despagubirea poate ajunge la 100% plus cazarea pe o noapte la un hotel de trei stele – camera single – daca intarzierea trenului a provocat pierderea ultimei legaturi feroviare din acea zi.

In Romania, aceste facilitati se acorda numai calatorilor din trenurile internationale, pentru cei din trenurile nationale existand o derogare care ar trebui sa expire la data de 3 decembrie 2019. Insa Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern prin care va solicita o noua derogare, pana la 3 decembrie 2024. Asta pentru ca Regulamentul 1371/2007 permite trei derogari (in total, 15 ani) fata de termenul initial, 3 decembrie 2009.

Romania a obtinut o prima derogare de la aplicarea acestui regulament, in 2009 pana in 2014, apoi o alta derogare in 2014 pana in 2019, invocand motivul ca infrastructura feroviara nu permite respectarea intocmai a orarelor din mersul trenurilor. Doar din 3 decembrie 2020, cand va fi termenul final, intarzierile vor fi decontate indiferent ce pierderi ar suferi CFR Calatori sau operatorii privati.
Principalul motiv invocat in prezent de Ministerul Transporturilor pentru a obtine derogarea pana in 2024 este acelasi cu cele invocate pentru derogarile anterioare.

Citeste mai multe: AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...