Noutati :

Trei muzee din Timisoara isi deschid larg portile in miez de noapte. Vor fi spectacole cu foc, muzica veche si batalii istorice reconstituite

18 mai, 2018 - 12:00 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Muzeul de Arta, Muzeul National al Banatului si Muzeul Satului Banatean isi vor deschide portile, in cadrul „Noptii Muzeelor”, un eveniment organizat de Consiliul Judetean Timis.

Trei locatii diferite, evenimente, spectacole, concerte, toate cu intrare gratuita.

Astfel, cu prilejul celebrarii celei de-a XIV-a editii a evenimentului Noaptea Muzeelor, sambata, 19 mai 2018, in intervalul orar 20.00-01.00, Muzeul National al Banatului invita publicul sa participe la un eveniment complex denumit „Rondul de noapte”, o sarbatoare a colectiilor si a creativitatii artistilor participanti. Manifestarea va cuprinde vizitarea gratuita a expozitiilor temporare ale muzeului si vizionarea de spectacole de reconstituire istorica in acorduri de muzica medievala.

Ultimul acces permis este la ora 00:30. Vor fi accesibile pentru vizitare expozitiile:

Tezaurul Muzeului National al Banatului. Timisoara: Ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice – Expozitia ilustreaza dezvoltarea economica a Timisoarei intre sfarsitul sec. al XVIII-lea si primele decenii ale sec. al XX-lea, prin intermediul ei fiind prezentate bunuri de o valoare exceptionala care fac parte din patrimoniul muzeului.

Patrimonium 2017 – Expozitia prezinta o parte din exponatele ce au imbogaţit colecţia muzeului in cursul anului 2017, bunuri provenite din sapaturi arheologice, achizitii si donatii. Acestea vor fi insotite si de alte exponate mai vechi care pe parcursul anului 2017 au beneficiat de restaurare.

Expovenatoria, editia a VI-a – Prin intermediul acesteia se pot admira trofee cinegetice autohtone, trofee de vanat african, arme de vanatoare, dar si tablouri si decoratiuni specifice;

Muzeul Popas – Expozitie de caricatura semnata maestrul stefan Popa Popa’s. intre orele 20.00 – 24.00, caricaturisti talentati: Leonte Nastase, Mara Ungureanu, Razvan Bancila alaturi de prof. Marian Avramescu, caricaturist distins cu numeroase premii internationale si Maestrul Popa’S vor realiza gratuit caricaturi publicului doritor.

Prevernisaj Baraka/BK Squad// – Expozitie de arta contemporana.

Curtea Bastionului Maria Theresia va fi spatiul perfect pentru vizionarea de spectacole de reconstituire istorica, prezentare de arme si tehnici de lupta din trecut, concerte live si spectacol de lumini si foc, cu Peregrinii, Lupus Dacus si Asociatia de pastrare a traditiilor Losonczy Istvan.

Programul spectacolelor este:

Ora 20.00 – 20.45 Razboinicii veacului XVI – reconstituire istorica realizata de Asociatia reconstituire istorica si pastrare a traditiilor Losonczy Istvan.

Ora 21.00-22.00 Amurgul Castelanilor – concert live insotit de spectacol de lumini si foc – Peregrinii.

Ora 22.00-23.00 Centenarul – concert live Lupus Dacus, formatie cunoscuta pentru repertoriul muzicii vechi si traditionale.

Sambata, 19 mai 2018, orarul de vizitare diurn al muzeului va fi intre orele 10:00 si 14:00.

******

Si Muzeul Satului Banatean isi asteapta oaspetii, cu prilejul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, pentru a descoperi frumusetea arhitecturii caselor banatene aflate in sectia din aer liber, iar in salile expozitionale din cadrul sectiei pavilionare se poate vizita expozitia itineranta „Dimitrie Gusti – o cercetare in tinutul Halmagiului”, expozitia de port popular „Ormanul cu toale”, expozitia de costume traditionale din Banat „Din lada de zestre a Banatului” si expozitia de fotografie etnografica „Strabunii”.

Tot in aceeasi noapte, la ora 20, in sala de conferinte va avea loc lansarea catalogului „Portul traditional din Banatul de campie” al autorilor dr. Maria Hadiji si drd. Marius Matei.

Circuitul de vizitare de la Muzeul Satului Banatean cuprinde Aleea principala: obiectivele Vama Timisoara, Bata, Capalnaş, Jupaneşti, Birchis, Chizatau si Centrul Civic: Biserica Topla, Şcoala Barna, Primaria Sarazani si Casa Nationala Babsa.

Programul de vizitare este intre intervalul orar 19:00-24:00, iar ultimul acces permis va fi la ora 23:45.

******

Cu ocazia ˮNoptii muzeelorˮ, Muzeul de Arta din Timisoara va redeschide Expozitia Corneliu Baba, exclusiv cu lucrari donate de artist respectivului muzeu. De asemenea, gratuit vor fi accesibile spre vizitare: expozitia de pictura si grafica Victor Vasarely, expozitia de pictura stefan Szönyi, Monumental, expozitia Loss of Soul a artistului Reszegh Botond, dar si expozitiile permanente de arta europeana, arta banateana veche, arta religioasa veche si arta romaneasca.

In plus, fatada cladirii va fi ea insasi o expozitie, rezultat al proiectului Spectrum. In nisele geamurilor au fost asezate filtre cromatice, imprumutand strategii ale Op-art si transformand fatada intr-o desfasurare cromatica de exceptie.

De la ora 18:00, in Sala Baroca a Muzeului de Arta sunteti invitati la recitalul „Olimpicii Timisoarei”, in cadrul caruia vor interpreta Philip Goron, elev in clasa a X-a la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” si castigator al locului I percutie la Olimpiada nationala 2018 si Lucas Kohl, elev in clasa a IX-a la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” si castigator al locului I pian la Olimpiada nationala 2017.

Programul de vizitare este in intervalul orar 18:00-24:00.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...