Noutati :

6 liceeni eliminati pentru copiat la examenul de Bacalaureat, la limba romana, in Timis! VEZI ce subiecte s-au dat la romana!

27 iunie, 2011 - 11:09 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
0

UPDATE:  Inca trei liceeni au fost dati afara din examenul de Bac pentru ca au copiat. Astfel, numarul celor prinsi ca incercau sa fraudeze proba la limba romana in Timis se ridica la sase. Profesorii ii avertizeaza pe absolventii de liceu sa nu incerce nici la celelalte probe scrise care urmeaza sa ii traga in piept pe supraveghetori pentru ca acestia vor fi necrutatori.

___________________________________________________________________________________

TIMISOARA. Prinsi la copiat la Bac in Timis! Nici nu au inceput bine sa se aseze in banci ca au si scos fituicile sa copieze. Trei tineri absolventi de liceu din Timis au fost deja eliminati din examenul de bacalaureat.

Proba de limba romana, prima proba scrisa, le-a venit de hac nu prin complexitatea subiectelor, ci prin vigilenta supraveghetorilor. Elevii prinsi copiind vor putea relua probele examenului national abia anul viitor, in sesiunea din toamna.

Daca multi s-au pregatit luni intregi pentru a obtine rezultate bune la examenul de bacalaureat, unii elevi timiseni au preferat sa riste si sa copieze in speranta ca vor obtine note mari, fara prea multa munca. Situatia nu a fost insa asa cum au planuit.

Pana la ora 10.30, trei elevi de la diferite licee din Timis au fost prinsi cu sursele de inspiratie la ei, consultandu-le in mijlocul probei. Ei au fost eliminati din examen.

“Sunt instalate camere web in toate cele 390 de sali unde se desfasoara bacalaureatul in judetul Timis. Acestea sunt functionale, au fost verificate si au scopul de a preveni copierea. Trei elevi au fost deja eliminati din examen. Ei vor putea sustine din nou examenul national peste doua sesiuni, adica in toamna anului viitor”, a precizat Marin Popescu, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.

Prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, cea de limba si literatura romana, a inceput la ora 9 si se incheie in jur de ora 12. In Timis, aproape 7 000 de absolventi de liceu participa la examen.

VEZI ce subiecte s-au dat la romana!

Primul subiect de examen cuprinde noua cerinte dintr-un fragment din Nunta in cer de Mircea Eliade, potrivit eBacalaureat.ro. Subiectul al doilea are ca cerinta realizarea unui text argumentativ despre cunoasterea de sine. Subiectul al treilea: Caracterizarea unui personaj dintr-o opera dramatica de I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

Subiectele de examen au fost transmise si preluate in conditii de securitate de catre toate cele 741 de centre de examen, aplicandu-se procedurile electronice de securitate, a anuntat Ministerul Educatiei. Reprezentantii ministerului au declarat ca prima proba scrisa din cadrul Bacalaureatului – proba scrisa la limba si literatura romana, a inceput la ora 9.00, conform graficului stabilit.

SUBIECTELE DE EXAMEN – Limba si literatura romana – Varianta 5

SUBIECTUL I      (30 de puncte)

Se da urmatorul text:
Mi-am dat seama ca nu se gandea intotdeauna la o eventuala despartire; asemenea ganduri, cumplite, le respingea cu darzenie intreaga ei fiinta. Dar banuia ca viata aceasta, traita impreuna clipa de clipa, miracolul acela, a doua fapturi necontenit prezente una pentru alta, nu va putea dura. Isi dadea seama, zarindu-ma uneori in fata raftului cu carti, ca in curand ma va cuprinde vechea mea patima, si ca atunci munca ma va fura de langa ea ceasuri si zile intregi. Stia ca setea mea de creatie, de scris, a fost numai adormita, ca ea nu va putea fi definitiv stinsa. Se impacase cu acest destin – despartirea noastra pentru lungi, chinuitoare intervale – dar l-ar fi voit cat mai tarziu implinit. Cateodata isi spunea ca e imorala cu dragostea ei strivitoare, ca un om nu poate trai fara sa munceasca si mai ales un artis nu are dreptul sa isi ingroape talentul intr-0 dragoste fericita, si pentru fiinta ei cinstita indoielile acestea erau chinuitoare. Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…
(Mircea Eliade, Nunta in cer)

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte cu privire la text:
1. Numeste cate un sinonim pentru sensul din text al cuvintelor: despartire, patima.   2 puncte
2. Explica rolul punctelor de suspensie in secventa: caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…   2 puncte
3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune / expresie care sa contina substantivul gand.   2 puncte
4. Precizeaza tipul de perspectiva narativa din textul citat.    4 puncte
5. Transcrie doua cuvinte din text care apartin campului semantic al creatiei.  4 puncte
6. Noteaza doua motive literare din textul dat.    4 puncte
7. Prezinta semnificatia unei figuri de stil din textul dat.    4 puncte
8. Mentioneaza doua trasaturi ale genului epic, ilustrandu-le cu exemple din text.    4 puncte
9. Comenteaza, in sase-zece randuri, urmatoarea secventa din textul dat: Dar intotdeauna sfarsea prin a-si spune ca, moral sau imoral, bine sau rau, toate acestea n-au nimic de-a face cu adevarata, tainica dragoste; ca intalnirea noastra este singurul lucru esential, real, iar toate celelalte – munca, creatie, talent, onoare si cate vor mai fi – nu pretuiesc nimic, caci toate sunt zadarnicii omenesti ale pamantului…       4 puncte

SUBIECTUL al II-lea    (30 de puncte)

Scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de randuri despre cunoasterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu:
A avea un ideal inseamna a avea o oglinda.

In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:
– sa respecti structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri;  8 puncte
– sa redactezi continutul adecvat argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei / a propriei opinii fata de problematica pusa in discutie, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente;    16 puncte
– sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limita de spatiu indicata.   6 puncte

Atentie! Formularile de tipul Sunt/ nu sunt de acord cu afirmatia…/ Autorul are dreptate cand afirma ca…/ Afirmatia autorului este corecta…, neinsotite de enuntarea propriei opinii, nu se considera ipoteza.

SUBIECTUL al III-lea      (30 de puncte)

Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
– sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales;
– prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului dramatic;
– relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate;
– ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.).

Nota!
Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul lucrarii este la alegere.
Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper).
Pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris – 3 puncte; abilitati de analiza si argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuatia – 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct; incadrarea in limita de spatiu indicata – 1 punct)
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu .
Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...