Opinia Timisoarei

Trei experti de prestigiu arata Timisoarei drumul spre Capitala Culturala Europeana

TIMISOARA. Trei experti din Marsilia, Stavanger si Liverpool au venit la Timisoara pentru a impartasi experienta oraselor lor care au fost deja Capitale Culturale Europene si pentru a indruma Timisoara pentru indeplinirea aceluiasi obiectiv.

Cei trei experti sunt Ulrich Fuchs, director general adjunct al programului Marsilia-Provence Capitala Culturala Europeana 2013, Rolf Noras, directorul Departamentului de Cultura al Primariei din Stavanger (Norvegia) si expert implicat in programul Stavanger Capitala Culturala Europeana in 2008, si Neil Peterson, directorul Departamentului de Relatii Internationale si Comert al Primariei din Liverpool si expert implicat in programul Liverpool Capitala Culturala Europeana in 2008.

Primul dintre ei, Ulrich Fuchs, a precizat ca juriul international urmeaza sa vina la Timisoara pentru a face evaluarea orasului pentru candidatura la titluld e Capitala Culturala Europeana in 2021.

Nu exista, in acest proiect, nicio garantie pentru vreun oras ca va castiga competitia, dar fiecare oras a avut numai de castigat in urma procesului. Puteti invata foarte multe lucruri din metode, din ceea ce fac alte capitale, dar fiecare oras este diferit, fiecare tara are alt sistem politic. Acest lucru face Europa bogata, prin diversitatea culturală. Trebuie sa pastram respectul pentru cultura. Am obtinut un punctaj mare pentru Marsilia pentru ca am implicat populatia roma”, a spus Fuchs, la Timisoara.

El a sfatuit Timisoara sa nu se gandeasca de pe acum ce evenimente culturale vor fi programate in anul in care va deveni Capitala Culturala Europeana, ci sa se ingrijeasca mai mult de infrastructura.

Nu vorbiti inca de pe acum despre evenimentele culturale, aveti timp pentru asta cu 3-4 ani inainte de 2021, pregatirile sunt prioritatea dumneavoastra acum, infrastructura”, a mai spus expertul.

Potrivit acestuia, Marsilia a avut un buget de 680 milioane de euro si 230 de companii implicate care au sponsorizat proiectul.

Neil Peterson, directorul Departamentului de Relatii Internationale si Comert al Primariei din Liverpool si expert implicat in programul Liverpool Capitala Culturala Europeana in 2008, a spus ca Liverpool, desi si-a dorit foarte mult sa devina Capitala Culturala Europeana, nu se astepta neaparat sa castige competitia.

Am dezvoltat infrastructura, am facut campanii de marketing regionale, locale si nationale, am creat programul Liverpool Welcome”, a precizat Neil Peterson.

La Liverpool, in 2008, un paianjen urias, denumit ”La Machine” a fost in centrul proiectului, la un moment dat. Acesta a fost agatat pe un zgarie-nori.

Monstrul de metal cantarea 37 de tone, avea o lungime de 15 metri si a fost construit de o firma franceza renumita pentru creatiile sale in domeniul electromecanicii.

Paianjenul a fost atasat la 15 metri inaltime de geamurile unei cladiri de birouri, iar miile de curiosi au putut vedea uriasul mecanism „trezindu-se” la viata si coborand incet pe strada.

Rolf Noras, directorul Departamentului de Cultură al Primariei din Stavanger (Norvegia) si expert implicat in programul Stavanger Capitala Culturala Europeana in anul 2008, a atras atentia ca a fi Capitala Culturala implica si riscul de a esua.

Exit mobile version