Opinia Timisoarei

Treceri de pietoni inaltate pana la bordura si mai bine iluminate, promise si de primarul Dominic Fritz, dupa ce inca un om a fost lovit de masina in timp ce traversa pe zebra: Pana in 2030 sa nu mai avem niciun accident de acest fel

TIMISOARA. Primarul Dominic Fritz anunta noi masuri de punere in siguranta a pietonilor si a biciclistilor, dupa ce un pieton a fost izbit in plin de masina, miercuri seara, pe o zebra din zona fabricii de detergenti din Calea Buziasului.

CITESTE SI: S-a dublat numarul biciclistilor morti in trafic, la Timisoara si in judet. Mai putine accidente grave, totusi, in anul pandemiei in Timis: 48 de vieti pierdute si 119 oameni raniti. Cele mai multe au fost provocate de soferi de peste 65 de ani 

Joi dimineata, la fel ca predecesorul sau, edilul a anuntat ca urmeaza sa ilumineze trecerile de pietoni, dar si sa ridice zebrele la nivelul trotuarelor, astfel incat soferii sa fie obligati sa incetineasca in apropierea lor. Asta insa, teoretic, ar pune in dificultate biciclistii, intrucat la multe treceri, in ultimii ani, bordura a fost coborata tocmai pentru a le veni in ajutor. Dominic Fritz nu a oferit inca niciun fel de detalii legate de cum va impaca cele doua componente ale schimbarilor.

„Infrastructura nu este pentru a proteja pietonii, ci doar pentru a da libertate masinilor. Noi vom publica un program de actiune pentru siguranta in trafic pentr pietoni si biciclisti. Avem viziunea ca pana in 2030 sa nu mai avem niciun accident de genul acesta. Pentru asta avem nevoie de un anumit tip de infrastructura. Noi vom investi in iluminarea trecerilor de petoni, in ridicarea zebrelor si vom lucra cu politia rutiera sa faca filtre pentru a controla respectarea prioritatii pentru pietoni si biciclisti. In momentul in care avem bugetul pentru anul 2020, va avea si alocare bugetara.

Acum se lucreaza, am rugat SDM-ul sa vina cu propuneri pentru solutii tehnice. Acolo unde se face trebuie sa se faca cu respectarea tuturor normelor. Ideea e ca zebra sa fie la nivel cu trotuarul si nu la nivelul carosabilului”, a spus primarul Dominic Fritz.

Deocamdata, edilul spune ca prioritare sunt modificarile in zona scolilor din oras.

„Vom incepe, pe de o parte, in zona unor scoli, pentru a asigura siguranta elevilor. Apoi vom interveni la trecereile de pietoni care sunt cele mai periculoase. Va fi si nevoie sa refacem Comisia de Circulatie, care ia multe dintre aceste decizii. O sa revenim cu o noua propunere si pentru Comisia de Circulatie„, a adaugat Fritz.

Va reamintim, discutii legate de iluminarea trecerilor de pietoni au mai avut loc, la Timisoara, inca de acum cativa ani, atunci cand mai multe accidente s-au petrecut pe zebre prost iluminate pe Calea Aradului, pe Calea Lugojului sau la Pasajul Jiul, soldate cu morti si raniti.

Si atunci fostul primar Nicolae Robu anunta ca va cauta solutii pentru ca cele mai periculoase treceri de pietoni din oras sa beneficieze de lumina suplimentara.

Exit mobile version